Streamingdienst NPO Start mag uitbreiden: naast terugkijken nu ook eigen, extra programmering  

Toestemming van staatssecretaris voor Mediazaken, Gunay Uslu, heeft na een uitgebreide procedure.

NPO Start, openingsscherm

De NPO heeft vandaag groen licht gekregen om NPO Start uit te breiden. Een deel van de programma’s die ’s avonds lineair op tv worden uitgezonden is straks overdag al te streamen. Daarnaast breidt NPO Start zijn aanbod uit met programma’s speciaal gemaakt voor de jongere streaming-generatie.

Staatssecretaris voor Mediazaken, Gunay Uslu, heeft na een uitgebreide procedure vandaag toestemming gegeven voor een uitbreiding van het publieke platform. Eerder dit jaar gaf de Autoriteit Consument en Markt al aan dat de uitbreiding van NPO Start geen schadelijk effect op de concurrentie zal hebben, en ook het Commissariaat voor de Media adviseerde positief.

Advertentie
advertisement

Vooruitkijken

De publieke omroep wil met NPO Start een volwaardig publiek alternatief bieden in de Nederlandse streamingmarkt. Tot nu toe is NPO Start officieel een ‘catch up’-dienst waarmee het publiek alleen programma's kan terugkijken die eerder op een van de algemene tv-zenders zijn uitgezonden. Dit kan en mag nu worden uitgebreid met eigen, aanvullende programmering en ‘vooruitkijken’.

NPO-bestuurslid Martijn van Dam vindt de toestemming een ‘een belangrijk moment voor de hele publieke omroep en al onze kijkers en luisteraars’. Volgens hem kan NPO nu de stap zetten naar on demand-tv-kijken. Hoewel het proces lang heeft geduurd, ziet de politiek nu ook in dat we vol moeten inzetten op het nieuwe kijken en luisteren.

Prim-time ook overdag

De komende periode zullen de eerste NPO Start-specifieke-programma’s worden aangeboden. Het aanbod varieert van Pointer Checkt, waarin de redactie nepnieuws onderzoekt, een Vips-serie van het populaire Au Pairs, tot een docureeks van Fidan Ekiz over de cancelcultuur. Ook zullen de komende tijd steeds vaker primetime-programma’s overdag bekeken kunnen worden via NPO Start.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Advertentie