Unilever verkoopt Unox-fabriek aan Zwanenberg Food Group

Merken en marketing blijven in handen van Unilever.

  • Media
  • 3 July 2017
  • Elsbeth Eilander

Unilever wil een strategische samenwerking aangaan met Zwanenberg Food Group. De samenwerking houdt in dat Unilever haar vlees-, saus- en soepfabriek in Oss verkoopt aan Zwanenberg Food Group (ZFG) en dat ZFG de intentie heeft een volume van circa 18.000 ton van haar vleesconservenproductie in 2019 over te plaatsen naar de fabriek in Oss.

Hiermee zal het geproduceerde vleesvolume in de fabriek in Oss met 50 procent groeien, wat leidt tot een toename van de werkgelegenheid met 20 procent, aldus Unilever.

Een derde onderdeel van de strategie: Unilever kan gebruik maken van de innovatiekracht van Zwanenberg op het gebied van vlees-, vegetarische- en snackproducten. Voor het merk Unox wil Unilever snel groeien in de laatste twee categorieën.

ZFG neemt alleen de productie voor haar rekening. Alle merken en recepten blijven eigendom van Unilever en Unilever blijft tevens verantwoordelijk voor de marketing en verkoop van de merken. Volgens een woordvoerder van Unilever blijft marketing in nauw contact met  productie wat betreft het doorvertalen van trends naar producten.

Naast Unox worden in de fabriek in Oss ook producten gemaakt voor Bertolli en Knorr.

Wat betreft vegetarische innovaties werkt Unilever al samen met de Vegetarische Slager. De twee verkopen samen vegetarische balletjes in sateh voor Unox, en de verkopen gaan goed: de vegetarische variant verkoopt nu 30 procent van het volume van de vleesvariant.

Maar Unilever wil versnellen. Voor de multinational zijn de lokale vleesproducten echter niet groot genoeg in omvang om dit zelf te doen, vandaar de verkoop van productie aan Zwanenberg. Het is niet voor het eerst dat Unilever dit doet: ook de productie van Conimex-producten wordt door een ander gedaan.

Conny Braams, General Manager Unilever Benelux: “Unox is en blijft een heel belangrijk en lokaal ijzersterk merk voor Unilever in Nederland. Het besluit om het partnership met ZFG aan te gaan is genomen met als doel het merk versneld te laten groeien. We verwachten substantiële voordelen te behalen door het benutten van onze gezamenlijke schaalgrootte in Oss. Ook het feit dat Unox gebruik kan maken van zowel de innovatie-, als de investeringskracht van ZFG, versterkt de groeimogelijkheden van het merk. Dit maakt dat de samenwerking met ZFG de beste keuze is voor een gezonde toekomst voor de fabriek, de medewerkers en het Unox-merk”.

De verkoop van de fabriek betekent voor de huidige 325 medewerkers van Unilever in Oss dat zij allen overgaan naar Zwanenberg Food Group. Daar komen 60 werknemers van Zwanenberg bij. De transactie zal voor goedkeuring aan de Autoriteit Consument en Markt worden voorgelegd en ter advisering aan de ondernemingsraden van Unilever en Zwanenberg Food Group.

Zwanenberg Food Group verkoopt haar producten onder diverse merknamen, waaronder Zwanenberg, Kips, Kraak-Vers en Huls. Daarnaast exporteert Zwanenberg vleesconserven (onder meer onder de merknaam ZWAN) naar meer dan honderd landen wereldwijd.

Advertentie

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie