Anton Jan geeft punten: politici in het nieuws

Guusje ter Horst Ahmed Aboutaleb David Rietveld

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Guusje ter Horst

Te laat aanwezig

Vlucht 253, van Amsterdam naar Detroit, had een cijfer 10+ aan boord: Jasper Schuringa. Een held met z’n actie in het vliegtuig, een slimme vent hoe hij vervolgens nog een mooi centje verdient aan de Amerikaanse publiciteitsmachine. Maar zo snel als Schuringa schakelde en op TV was, zo lang duurde het voordat de Nederlandse politiek reageerde. Bijna een week (!) na de mislukte aanslag, gaf Minister Ter Horst een persconferentie over het incident. Poeh, snel hoor. Was het kerstdiner wat zwaar gevallen? De kerstdrank had ook nog eens de talenknobbel van Ter Horst aangetast. Want toen CNN en AP vragen aan haar stelden, gaf ze gewoon doodleuk antwoord in het Nederlands. Too little, maar vooral too late Guusje.

Ahmed Aboutaleb

Terecht aanwezig

Na de rellen bij Hoek van Holland en de dubieuze rol van de Rotterdamse politie daarbij, kon burgemeester Achmed Aboutaleb zich geen misstap meer veroorloven. Dus zorgde hij ervoor dat hij rond het grote jaarwisselingfeest bij de Erasmusbrug aanwezig was. Figuurlijk maar vooral letterlijk. Rotterdam viert Nieuwjaar en de burgervader is erbij. Om het glas te heffen met het volk, om z’n massaal opgetrommelde politiemensen aan te sturen, om media te woord te staan en om snel te kunnen schakelen voor het geval het toch misgaat. En terwijl menig burgermeester zich inliet met oliebollen en champagne, was Aboutaleb gewoon aan het werk. Op de achtergrond staan als het kan, maar een stap naar voren als je er moet staan. Aboutaleb heeft het begrepen.

David Rietveld

Té aanwezig

Het gebeurt ‘t hele jaar door maar vooral rond verkiezingstijd: Politici die proefballonnetjes oplaten. Om te laten zien dat ze een uitgesproken mening hebben én daadkrachtig zijn. Zo ook David Rietveld, GroenLinks-raadslid in Den Haag. Of hij een goed politicus is weet ik niet maar z’n eigen PR heeft hij prima op orde. Zijn zoveelste actie kwam net voor de jaarwisseling. Vorig jaar was Rietveld nog voor een algeheel vuurwerkverbod, dit jaar bleek hij voorstander van een ‘vuurwerkbob’; want vuurwerk steek je alleen af als je nuchter bent. Op 1 januari jl. ging Rietveld nog een stapje verder. Hij richtte een Vereniging tegen Vuurwerkoverlast op. Volgens het persbericht “met knallende champagnekurken”. (Zou Rietveld overigens weten dat dit levensgevaarlijk is en jaarlijks vele oogslachtoffers maakt, die knallende kurken?). Na een jaar waarin Nederland verder ging betuttelen, we steeds minder mogen en meer moeten, begint Rietveld in 2010 gewoon opnieuw. Ik pleit in 2010 dan ook voor een verbod op proefballonnen en voor strafwerk voor politici die publiciteit belangrijker vinden dan het doel.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie