Asics maakt psychische zorg vast onderdeel van sponsoring topatleten

In alle nieuwe én bestaande contracten voor atleten Asics wordt mentale gezondheidszorg geïntegreerd.

Naomi Osaka is geëmotioneerd na een opmerking van een toeschouwer in Indian Wells
ANP - AP Photo/Mark J. Terrill

Asics Emea maakt mentale gezondheid vast onderdeel van alle nieuwe en bestaande sponsorcontracten met atleten. Het sportmerk introduceert nieuwe hulpmiddelen topsporters mentaal beter te beschermen en ze te ondersteunen.

Psychische problemen onder topsporters krijgen steeds meer aandacht nu veel atleten blijken te kampen met aandoeningen door de enorme stress en druk die ze ervaren. Twintig tot dertig procent van de topsporters zou er mee te maken hebben, stelt ud-profvoetballer en onderzoeker Vincent Gouttebarge.

Van Stefan Groothuis tot Simone Biles

Voorbeelden zijn er te over. Van Olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis die in 2011 in een diepe depressie belandde en zelfmoord overwoog, de Japanse tennisster Naomi Osaka die zich vorig jaar terugtrok van Roland Garros vanwege mentale problemen, tot de Amerikaanse turnkampioen Simone Biles. Zij was topfavoriet tijdens de Olympische Spelen in Tokio vorig jaar en maakte kans op zes keer goud. Tijdens de Spelen besloot ze bijna alle onderdelen te laten schieten wegens psychische problemen.

Advertentie
advertisement

Netwerk specialisten 

Volgens Gary Raucher, executive vice-president, Asics Emeahet is het doel van het sportmerk om topatleten te ondersteunen bij het bereiken van hun prestatiedoelen zonder hun mentale en emotionele welzijn in gevaar te brengen.

Raucher: ‘We zijn ons er van bewust dat het vroegtijdig herkennen van negatieve symptomen in mentale en emotionele gezondheid essentieel is. Daarom bieden we toegang tot psychologische ondersteuning via een netwerk van zorgverleners.'  

Asics gaat de steun voor mentale gezondheid van hun atleten financieren met hulp van experts uit de sector, onder wie Daria Abramowicz, sport- en prestatiepsychologe van de huidige nummer één op de wereldranglijst tennis Iga Świątek.

Abramowicz gaat een groep gespecialiseerde deskundigen leiden die vertrouwelijke ondersteuning gaan geven aan Asics-atleten op het gebied van mentale gezondheid. ‘Door steun te bieden denk ik dat we kunnen helpen normaliseren wat menselijk is.’

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Advertentie