Eneco wordt geprivatiseerd via een 'controlled auction'

Daartoe hebben aandeelhouderscommissie (AHC) en Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Eneco Groep besloten.

Toon
Eneco

De Aandeelhouderscommissie (AHC), de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Eneco Groep, hebben gezamenlijk besloten om de privatisering van Eneco uit te voeren via een controlled auction. De Centrale Ondernemingsraad (COR) is hierover geraadpleegd en heeft positief advies afgegeven.

Advertentie
advertisement

Opties

In een perscommuniqué laat Eneco weten dat de aandeelhouders en Eneco, samen met hun adviseurs, in de afgelopen maanden de mogelijke privatiseringsopties (beursgang, controlled auction, dual track) hebben onderzocht. 'Daarbij is onder andere getoetst op een marktconforme opbrengst, transactiezekerheid, de voortzetting van de duurzame strategie en werkgelegenheid, vanzelfsprekend binnen het juridisch kader dat geldt voor privatiseringen.'

Op grond van een afweging van voor- en nadelen van de verschillende privatiseringsopties, geven zowel Eneco als de aandeelhouders de voorkeur aan een privatisering door middel van een controlled auction. Dit zou het beste aansluiten bij de belangen van Eneco en zijn stakeholders.

Duurzame karakter

De continuïteit van het duurzame karakter en merkpositionering van Eneco, staat of valt bij de intenties van een overnemende partij. De legacy van de dit jaar vertrokken bestuursvoorzitter, Jeroen de Haas, zou te grabbel gegooid kunnen worden, zo is de angst bij verschillende stakeholders. In een interview met Adformatie (verschijnt 25 januari aanstaande), zegt commercieel directeur van Eneco, Hans Peters, dat de op handen zijnde verkoop zijn 'sense of urgency' om de drie bronnen van concurrentiekracht van Eneco uit te venten, vergroot. Dat zijn de klantenportefeuille, de hernieuwbare bronnen en de innovatiekracht van Eneco.

Plaats als eerste een reactie

Advertentie