Energiebedrijf Eneco krijgt Japanse eigenaren

De merken van Eneco, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven volgens het energieconcern ongewijzigd.

123rf

Energiebedrijf Eneco komt in Japanse handen. Mitsubishi Corporation en energiebedrijf Chubu betalen 4,1 miljard euro voor de overname. 

Volgens Eneco is er een akkoord bereikt tussen de Japanners en de aandeelhouderscommissie. Eneco benadrukt dat de Japanners zich voor de lange termijn aan Eneco willen verbinden. Daarbij wordt in het bijzonder gewezen op de duurzame koers van het energiebedrijf.

Volgens het akkoord wordt Mitsubishi Corporation voor 80 procent eigenaar en energiebedrijf Chubu voor het resterende deel. Zij financieren de transactie volledig uit eigen middelen.

De 44 gemeenten met aandelen in Eneco krijgen de komende periode de mogelijkheid om tot verkoop over te gaan. Rotterdam en Den Haag zijn grootaandeelhouders. Het bod gaat door als 75 procent van de aandeelhouders akkoord is. Verder moeten relevante autoriteiten nog akkoord geven.

Onder de vleugels van Mitsubishi moet Eneco internationaal aan de weg gaan timmeren. Een onderdeel van het conglomeraat bestaat uit de fabricage van windmolen-technologie. Mitsubishi heeft eerder al flink geïnvesteerd in verschillende windmolenparken in de Noordzee.

De merken van Eneco, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven volgens het energieconcern ongewijzigd. Ook qua werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden verandert er niets. Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Rotterdam. 

Topman Ruud Sondag zal na afronding van de deal aftreden. Hij blijft als adviseur bij Eneco betrokken. Sondag zal volgens Eneco door een Nederlander worden opgevolgd.

Tot en met 2022 zal Eneco zeker 1 miljard euro investeren in duurzame energie, voornamelijk in windprojecten. Deze investeringen zullen voornamelijk in Nederland worden gedaan, maar ook in België en Duitsland staan investeringen op de rol.

Bron: ANP

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie