Financiële bijsluiter moet eenvoudiger

De financiële bijsluiter is te complex, waardoor de toelichting op ingewikkelde beleggingsproducten zijn doel voorbij schiet. Kopers worden vaak niet wijzer van de uitleg. Op hun beurt klagen de aanbieders van beleggingen dat consumenten de verschillende toelichtingen weinig gebruiken als vergelijkingsmateriaal.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De financiële bijsluiter moet daarom bondiger en helderder. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten(AFM) heeft laten uitvoeren naar de verplichte toelichting op beleggingen. De toezichthouder op de beurs houdt de bijsluiter alenige maanden tegen het licht en maakte vrijdag een tussenstand bekend. Daarbij meldde de AFM dat zij gaat werken aan eenpakket aanbevelingen om de toelichting te verbeteren.

Zowel de aanbieders als de kopers van beleggingsconstructies pleiten voor een verkorte versie van de financiële bijsluiter.

De consumenten en financiële bedrijven staan wel achter het idee van een bijsluiter, die inzicht moet geven in hoe eenbelegging werkt. Sinds midden 2002 zijn bedrijven verplicht om deze uitleg aan klanten te verstrekken. De AFM houdt toezichtop de financiële bijsluiter. (ANP)

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie