Flinke tegenvaller publieke omroepen

UPDATE Maximaal de helft van de programmabegroting gaat naar partijen van buiten het bestel.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dat betekent een flinke aderlating voor de publieke omroepen, zo meldt De Telegraaf. Staatssecretaris Dekker volgt hiermee een advies van de Raad voor Cultuur. Hij vindt net als de adviesraad dat andere contentproducenten de komende jaren meer programma&;s op de buis moeten kunnen krijgen. 

In 2013 kregen alle publieke omroepen samen 670 miljoen euro om radio en tv te maken. Daarvan houden ze de helft gegarandeerd over. Voor de andere helft moeten de omroepen voorstellen indienen, die in competitie gaan met de plannen van onafhankelijke producenten.

De overkoepelende NPO besluit uiteindelijk waar het geld heen gaat. Ook kan de NPO via de NTR en NOS programma&;s bestellen en ledenomroepen buitenspel zetten.

Vandaag meldt Dekker in een interview met  dat de publieke omroep te weinig onderscheidend is &;en dat tast de legitimiteit aan&;. Alleen programma&;s met een informatief, educatief en cultureel karakter kunnen straks nog op financiering rekenen. &;Het is niet meer van deze tijd dat er in Hilversum een monopolie bestaat waardoor het maken van programma&;s voorbehouden is aan acht omroeporganisaties.&;

Verder moeten de omroepen 
het publiek gaan betrekken bij de plannen en transparanter worden over alle uitgaven.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie