FUCK FLATDESIGN

Overal kom ik de term Flatdesign tegen...

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De lijstjes komen me inmiddels mijn neus uit. De terugblikken van 2014 en het vooruitblikken op wat er nog gaat komen.

De 10 tips voor een betere vindbaarheid in 2015.

De drie do’s en don’t bij hedendaags webdesign. En de 10 designtrends voor 2015. Ik ben er klaar mee.

Compleet. Volledig. Helemaal.

Infographic

Overal kom ik de term Flatdesign tegen. De trend voor 2015 is... (trommelgeroffel) ta ta ta daaa: Flatdesign! Laatst werd ik door een klant gebeld. Hij wilde een infographic. Maar niet zo maar een infographic… Nee, nee, nee. Ben je mal. Deze klant wilde het nieuwste van het nieuwste. Het neusje der zalmen. De spik van de splinters. Hij wilde een infographic, maar dan wel in &;Flatdesign&;. Dus hij vroeg of ik ook deed aan ‘Flatdesignen’.

Flatdesign. Simpel vertaald is het gewoon plat-ontwerpen, maar dat klinkt in het Nederlands dan weer zo plat. Van het woord Design krijg ik trouwens ook behoorlijk jeuk. Zeker als mijn moeder aankomt met een goedbedoeld stukje prulleritus, wat aan mij gegeven word onder de noemer &;écht Design&;. “Mam, alles wat je in de winkel koopt is écht Design. Zelfs een vuilniszak is ooit door iemand ontworpen." Maar goed. Ik dwaal stiekem af.

Was dit trouwens ook niet dezelfde klant die mij enkele maanden ervoor had gevraagd om wat dropshadows, beveltjes en verlooptintjes in een Design te pompen, omdat het anders wel erg saai was? Was dit niet diezelfde klant, die het ontwerp er wel erg simpel uit vond zien? Was dit niet die klant die graag wat extra ‘jus over de visuele aardappeltjes’ wilde? Jazeker. Dit was dezelfde klant. En diezelfde klant had hoogstwaarschijnlijk op een soort blogsite als deze gelezen dat Flatdesign toch echt wel helemaal je van het is nu. 

Flatdesign is niet iets wezenlijks. Het is geen stroming. Het is gewoon weer ontwerp zoals het ooit was. Het is een ontwerp waarbij de tierelantijnen zijn afgeknipt. De frutsels zijn eraf geklopt. Het is Back to wat ooit Basic was. Het is wanneer een ontwerp klaar is, de behoefte onderdrukken om het op te leuken.

&;Hooggeëerde klant, dit is immers Flatdesign&;

Dus wat zeg je als ontwerper wanneer de klant het ontwerp een beetje makkelijk vindt en zich afvraagt of echt alle begrote uren in dit ontwerp zitten? Dan zeg je als gewiekste designer: “Hooggeëerde klant, dit is immers Flatdesign! Kijk maar naar de top 10 trendslijstjes van elk zichzelf respecterend blog!” En natuurlijk wil iedere zichzelf respecterende klant een design wat voldoet aan de laatste ranglijstjes.

Ik laat even een voorbeeld zien. U ziet hier drie bordjes voor bij bijvoorbeeld een herentoilet.

• Nummer 1 is hoe een toiletbordje er uit ziet sinds dat er toiletten danwel toiletbordjes zijn.

• Nummer 2 is een toiletbordje, maar dan met veelvuldige en goedbedoelde 3d effecten.

• En nummer 3 is typisch ultrahip Flat-design.

Kortom, Flatdesign is gewoon ontwerp zoals het was. Oer-Hollands. Degelijk. Desnoods met een platgeslagen slagschaduw eronder in een hoek van een graadje of vijfenveertig.

Dus ik wil graag met jullie het volgende afspreken. De eerstevolgende keer dat iemand het heeft over Flatdesign, dan zeg jij:" Je bedoelt gewoon een ouderwets ontwerp zonder dropshadow of poespas?"

Groeten van Armijn

 

Advertentie

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie