Ook grote game-uitgevers keren Rusland de rug toe

Bekende game-uitgevers stoppen onder meer met de verkoop van games in Rusland.

Cyberpunk 2077
Afbeelding: CD Projekt Red

Steeds meer bedrijven trekken zich terug uit Rusland omdat het land een oorlog tegen Oekraïne gestart is. Ook de contentindustrie verlaat de Russische markt. Netflix is er op zwart gegaan, reclamebureau WPP staakt er zijn activiteiten en game-uitgevers stoppen er met de verkoop van hun games. Zij geven zo gehoor aan een oproep van de Oekraïne regering, die game-uitgevers vroeg om te stoppen in Rusland. Dat schrijft onder meer The Verge.

Advertentie
advertisement

Activision-Blizzard en Microsoft

Game-uitgever Activision-Blizzard roept de verkoop van games in Rusland een halt toe. Russische spelers kunnen per 7 maart ook geen in-game-content kopen via echt geld. Activision-Blizzard wordt via een overname onderdeel van Microsoft, dat afgelopen week al stopte met de verkoop van producten en diensten in Rusland en de bevriende staat Belarus. In deze twee landen kunnen gebruikers geen Xbox-games meer kopen, maar ook geen Microsof-software als Office, Windows en Microsoft 365. 

EA verwijdert Russische teams

Game-uitgever EA - bekend van zijn voetbal- en hockeyspellen - heeft Russische en Belarussische teams verwijderd uit FIFA en NHL. De verkoop van dergelijke games is ook gestaakt in deze twee landen. 

De Poolse uitgever CD Projekt Red is ook gestopt met de verkoop van games in Rusland en Belarus. CD Projekt Red is vooral bekend van Cyberpunk 2077, een langverwachte game die eind 2020 wereldwijd uitkwam. 

Epic Games, zowel game-uitgever als eigenaar van een gamingplatform, verbreekt de commerciële banden met Rusland. Wat dit concreet inhoudt, is niet bekendgemaakt. Epic Games is onder meer uitgever van het bekende Fortnite en zegt dat Russische spelers kunnen blijven gamen. 

Update 8 maart: ook Take-Two en Ubisoft stoppen de verkoop van games in Rusland.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie