‘Prijs muziek downloaden wordt opgedreven’

Platenmaatschappijen proberen samen de prijs van muziek via internet op te drijven. Dat zegt openbaar aanklager Eliot Spitzer in New York, die onder meer Sony en EMI heeft gedagvaard.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Muziek downloaden (legaal) neemt een grote vlucht. Dit jaar hebben iTunes van Apple en andere online muziekwinkels waarschijnlijk 315 miljoen nummers verkocht, ruim twee keer zo veel als in 2004, meldt The Wall Street Journal.
Dat succes is vooral te danken aan de iPod, de razend populaire muziekspeler van Apple. De nummers daarvoor kunnen voor 99 dollarcent worden gedownload bij iTunes, wat de consument blijkens het succes ervan een goede prijs vindt.
Maar de platenmaatschappijen zijn niet onverdeeld blij met dit succes. Zij vinden 99 cent te weinig voor populaire songs, terwijl minder gangbare nummers voor minder verkocht zouden kunnen worden. De gemiddelde prijs per nummer zou zo kunnen stijgen.
Er is nu een strijd gaande tussen de platenmaatschappijen en topman Steve Jobs van Apple. De laatste beschuldigt de muziekindustrie van hebzucht. Volgens hem moet er juist een eenheidsprijs zijn, zodat consumenten altijd weten wat ze kwijt zijn als ze een nummer kopen.
Eliot Spitzer, openbaar aanklager van de staat New York, heeft de indruk dat de grote muziekmaatschappijen samenspannen om de prijs omhoog te krijgen. Hij heeft daarom naast SonyBMG en EMI ook Universal en Warner Music gedagvaard. De platenmaatschappijen hebben al hun medewerking toegezegd bij het vooronderzoek.

Bron: Trouw.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie