'Spotify doekt eigen podcaststudio op'

Spotify heeft één van zijn eigen podcaststudio's opgeheven wegens het uitblijven van focus en succes, aldus techsite The Verge.

Spotify heeft zijn eerste eigen podcaststudio (Spotify Studios) opgeheven en ontslaat een deel van het personeel. Dat schrijft The Verge op basis van interne Spotify-communicatie en een gesprek met een (ex)medewerker. Spotify wil niet reageren op de berichtgeving. 

Volgens The Verge heeft Spotify-topvrouw Julie McNamara het personeel schriftelijk laten weten dat de podcaststudio stopt om Spotify 'sneller en voortvarender te laten werken, met meer samenwerking in de organisatie.' Het opdoeken van Spotify Studios is nieuwswaardig omdat deze studio aan de wieg stond van de podcastplannen van de streamingsdienst, maar zelf nooit is doorgebroken. Gevraagd naar de grootste zelfgemaakte podcastshow kan zelfs de ex-medewerker geen naam opnoemen, schrijft The Verge.

Advertentie
advertisement

Studio maakte eigen content

Spotify Studios maakte shows die zich vooral richtten op de Verenigde Staten en produceerde in 2020 bijvoorbeeld een vakantiespecial rondom de Britse prins Harry en prinses Markle. Ex-medewerkers stellen dat het management nooit serieus aandacht besteed heeft aan de studio en succesvolle shows na de productie uitbracht onder één van de andere Spotify-studios. 

Het team van Spotify Studios telde zo'n tien tot vijftien medewerkers, waarvan een deel volgens The Verge ontslagen is. 

Podcasts als groeimarkt

Spotify zet groots in op podcasts. Variërend van lucratieve exclusieve uitzendrechten op bekende podcastshows tot overnames van podcastgerelateerde bedrijven; het bedrijf wil op dit vlak groeien, ook ten opzichte van concurrenten als Apple Podcasts. Wereldwijd is Spotify qua luisteraars het grootste podcastplatform. In Nederland is die dominantie nog groter.

Advertentie