Succesvol innoveren, hoe doe je dat? Tips en tricks van innovatie experts

Genereer betere inzichten met behulp van de Jobs to be Done methodologie

Bij Ipsos zien wij als marktonderzoekers vaak dat onze partners aan klantzijde vooral geïnteresseerd zijn naar (onvervulde) behoeften en motivaties binnen een product of categorie. Onderzoek hiernaar levert absoluut informatie op, maar wel informatie die erg beperkt is. De concurrentie is in veel gevallen breder dan slechts de naastgelegen producten in een schap. Door te blijven ‘hangen’ in de categorie en niet verder te kijken naar categorie-overstijgende context en het brede concurrentieveld, worden grote kansen gemist. Maar hoe breng je die context op een overzichtelijke manier in kaart? Maak kennis met Jobs to be Done.

Wat is Jobs to be Done?

Jobs to be Done is een framework om ‘Jobs’ samen met de bijbehorende solutions in kaart te brengen. Jobs zijn acties die nodig zijn om vooruitgang te boeken. Volgens de filosofie van Jobs to be Done zoeken mensen producten in hun leven zoals een bedrijf zoekt naar een nieuwe werknemer. Er is een duidelijke functieomschrijving met daarin alle vaardigheden en competenties die de kandidaat moet hebben. Past het profiel van de kandidaat bij de functie of taak? Dan is er een match.

Hetzelfde gebeurt bij producten en gebruikers. Producten zijn idealiter de oplossing om iets, de Job, gedaan te krijgen en dat is ook de manier waarop gebruikers naar producten kijken. Mensen zoeken solutions die het beste passen bij de taak, de Job, die ze op dat moment moeten voltooien Dit in tegenstelling tot bedrijven, die producten indelen naar categorieën. De filosofie van Jobs to be Done laat het idee van producten in categorieën los en zorgt ervoor dat de groei en vooruitgang die elk mens zoekt centraal staat. Veelbelovend dus!

Wat is de kracht van Jobs to be Done?

Ipsos’ innovatie experts Cher en Johannes hebben recentelijk samen een Jobs to be Done project afgerond en delen graag hun best practices en tips.

Johannes Hartmann over Jobs to be Done

Hoe verloopt een Jobs to be Done project?

Cher Pietersz over Jobs to be Done

Onderzoekstechnisch heeft Cher ook nog een tip: “Wat bij Jobs to be Done van groot belang is, is het echt doorgronden van iemands leven, context en dynamiek. Dit begrijpen gaat veel verder dan waar we in regulier kwalitatief onderzoek naar op zoek zijn. Tijdens een Face-to-Face interview nemen we ruim de tijd om verschillende dimensies van iemands leven uit te diepen: persoonlijk, sociaal en cultureel. Hierbij zijn we steeds op zoek naar raakvlakken met de categorie, maar tegelijkertijd houden we de context en het concurrentieveld zo breed mogelijk.”

Hoe kan Jobs to be Done mij helpen?

Het leidt geen twijfel dat Jobs to be Done de oplossing is voor elke marketeer die op zoek is naar fundamenteel inzicht in de categorie-overstijgende context van de doelgroep. Het resultaat is een overzicht van het complete concurrentieveld aan oplossingen voor de gedefinieerde Jobs.

Wat zijn de Jobs to be Done van jouw doelgroep? We gaan graag samen met jou op zoek: 

⇨ Meld je aan voor onze (gratis) expert-ontbijtsessie over Jobs to be Done. Deze ontbijtsessie vindt plaats op 4 juni en wordt gehost door Cher en Johannes.

⇨ Of kom naar de lezing ‘Verzeker het succes van jouw innovaties!’, gepresenteerd door Johannes, op 20 juni tijdens NIMA Marketing Day.

Reacties: 1

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
jason Smith
Thanks for sharing.I found a lot of interesting information here. A really good post, very thankful and hopeful that you will write many more https://vidmate.onl/ posts like this one.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.