Vakantiegeld steeds minder gebruikt voor vakantie

Sparen, rekeningen betalen en schulden aflossen, dat is wat veel mensen doen met hun vakantiegeld. Steeds minder Nederlanders gebruiken het extraatje om op vakantie te gaan. Een groot deel van het vakantiegeld belandt op een spaarrekening, en vooral lage inkomens gebruiken het om openstaande rekeningen te betalen en uit de schulden te komen. Dit blijkt uit de jaarlijkse vakantiegeld-enquête van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.)

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Vooral bij de huishoudens met een laag inkomen zeggen opvallend veel mensen het geld te gebruiken om openstaande rekeningen mee te betalen en schulden af te lossen. Vorig jaar was voor iedereen de vakantie nog het voornaamste bestedingdoel van het vakantiegeld. Dit jaar noemen de huishoudens met een inkomen tot € 1000,- netto per maand het betalen van openstaande rekeningen het meest. Nog geen kwart van die inkomensgroep gebruikt het geld om ervan op vakantie te gaan.

Meest genoemde bestedingdoelen per inkomensgroep:

Netto maandinkomen:

< 1000
1000 - 1500
1500 - 2000
2000 - 2500

1
Openstaande rekeningen (27 procent)
Vakantie (38 procent)
Vakantie (49 procent)
Vakantie (58 procent)

2
Vakantie (23 procent)
Openstaande rekeningen (25 procent)
Sparen voor uitgave later dit jaar (23 procent)
Sparen voor uitgave later dit jaar (26 procent)

3
Schulden aflossen (19 procent)
Schulden aflossen (16 procent)
Openstaande rekeningen (21 procent)
Sparen voor de toekomst (21 procent)

Opvallend veel mensen stoppen dit jaar het vakantiegeld in een spaarpot. Maar liefst 41 procent van de consumenten zet het vakantiegeld op een spaarrekening. Vorig jaar was dit nog maar 26 procent. Dit is in lijn met voorgaande onderzoeken van het NIBUD, waaruit naar voren kwam dat mensen voorzichtiger zijn met geld uitgeven en onzeker zijn over hun financiële toekomst.

Er zijn maar weinig Nederlanders die dit jaar luxer op vakantie gaan dan vorig jaar. Acht op de tien ondervraagden zegt het zelfde of zelfs minder geld uit te gaan geven op vakantie. Vooral huishoudens met een laag inkomen gaan nog meer bezuinigen dan vorig jaar. 43 procent van de mensen met een inkomen van minder dan € 1000,- netto per maand geeft aan minder aan de vakantie te besteden. Vorig jaar was dit nog 39 procent.
Gemiddeld krijgt de Nederlander tussen de € 2000,- en € 2500,- vakantiegeld en gaat hij zo´n anderhalve keer per jaar op vakantie. (Gevraagd was alleen vakanties mee te tellen die langer dan zes dagen duren.) De meeste mensen gaan één keer per jaar op vakantie, 41 procent. 17 procent gaat niet, en 22 procent gaat twee keer per jaar. Consumenten in de leeftijdsgroep tussen de 25 en 45 jaar gaan het minst op vakantie en jongeren het vaakst.

Dit jaar is Frankrijk meer in trek dan Spanje. Opvallend is dat Portugal niet in de toptien van meestgenoemde landen voorkomt. Vorig jaar stond dat land nog op de zesde plaats. Dat het EK voetbal in Portugal wordt gehouden, lijkt de mensen nu nog niet naar dat land te trekken, misschien is dat volgend jaar anders.

De top 5 van de populairste buitenlandse vakantielanden, dit jaar en vorig jaar:

2004
2003

1
Frankrijk
Spanje

2
Spanje
Frankrijk

3
Turkije
Italië

4
Italië
Griekenland

5
Griekenland
Turkije

Ruim 1530 mensen vulden tussen 6 en 11 juni de vakantiegeld-enquete in via de internetsites van het NIBUD, RTL Nieuws en de MSN pagina geld & ondernemen.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie