Zalando start met ‘duurzame’ verkoop van gebruikte mode in Nederland

Begin oktober zijn zogenoemde pre-owned mode artikelen te koop. Artikelen 'zo goed als nieuw' mogen binnen 100 dagen retour worden gezonden

Achter de schermen bij Zalando, hier wordt de content voor de site gemaakt

Zalando gaat vanaf begin oktober tweedehands mode kleding verkopen in Nederland. Het doel van de online modegigant is  ‘de levensduur van vijftig miljoen artikelen te verlengen en ze nieuw leven in te blazen’. Dat zegt Jacintha de Graaf, directeur Benelux voor Zalando, vanochtend in het FD. ‘We willen mensen helpen om ruimte te maken in hun kast’

De onlinemodewinkel heeft de afgelopen twee jaar ervaring opgedaan met de verkoop van tweedehands modeartikelen met de Wardrobe-app en een zes maanden durende pilot van een offline Zircle-winkel in Berlijn. Het vond de resultaten veelbelovend genoeg en startte er in Duitsland en Spanje mee, nu dus gevolgd door Nederland.

Net als bij elke andere categorie, zoals 'Sport', 'Schoenen' of 'Accessoires', kunnen Zalando-klanten op de categorie Pre-Owned klikken en items kopen die voorheen toebehoorden aan andere Zalando-klanten. Ook kunnen ze de gebruikte kleding zoeken met een filteroptie. 

Advertentie
advertisement

Ook 100 dagen retour

Klanten kunnen hun items ook verkopen aan Zalando door een foto van het kledingstuk op te sturen naar de retailer. Na een eerste check door de modegigant een prijsvoorstel.

Zalando zegt streng te selecteren welke artikelen het gaat verkopen. Ze moeten zo goed als nieuw zijn. Retourzendingen komen niet in de verkoop.  Net zoals bij nieuwe kleding kunnen klanten de gekochte kleding binnen honderd dagen gratis retourneren.

Zalando positioneert de nieuwe pre-owned-kleding als een keuze voor duurzaamheid en om  het ‘startpunt van de mode’ te worden in Europa. Het biedt de onlinewebshop toegang tot aanvullende data over klanten en de inhoud van hun kledingkast.

Het kopen van gebruikte modekleding is een groeiende trend. In Duitsland is Ubup een grote speler, in Nederland kennen we partijen als United Wardrobe, Designer Vintage en Vinted, de VS  heeft onder andere The RealReal en modeland Frankrijk heeft zijn Videdressing

Plaats als eerste een reactie

Advertentie