99designs opent nu ook 'Nederlands' platform

Rob Beemster, redactie | 25 april 2013, 4:34

99designs brengt zijn online marktplaats voor grafisch design naar Nederland.

Het crowdsourcing intiatief was al langer actief in ons land. Volgens Patrick Llewellyn, de Australische ceo van 99designs (zie foto), staat Nederland zelfs stevig in de top tien van grootste markten voor 99designs. Tot dusver verliep de communicatie op het platform echter in het Engels en waren de betalingen in dollars.

Vanaf vandaag accepteert ook euro’s en zal Nederlandstalige klantenservice verzorgen voor opdrachtgevers en designers. Daarnaast kondigt 99design tijdens The Next Web conferentie een samenwerking aan met incubator platform Rockstart Accelerator

99designs brengt bedrijven die op zoek zijn naar grafisch ontwerp in contact met (naar eigen zeggen) ruim tweehonderdduizend designers uit 192 landen over de hele wereld. Bedrijven kunnen op verschillende manieren een betaalbaar grafisch ontwerp krijgen. Dat doen ze: ofwel door een ontwerpwedstrijd te beginnen op de site, ofwel door één op één met individuele designers te werken, ofwel door een keuze te maken uit kant-en-klare ontwerpsjablonen in de 99desgins logowinkel. Voor iedere transactie die op die manier wordt afgerond, strijkt het een percentage op.

Internationaal timmert 99designs stevig aan de weg. Sinds de oprichting in 2008 werden al meer dan tweehonderdduizend grafische ontwerpwedstrijden gehouden. In diezelfde periode keerde het bedrijf 40 miljoen euro uit aan de community van grafisch designers. In Nederland zijn soortgelijke ‘crowd sourcing’ initiatieven. Geen ervan wist tot dusver een vergelijkbare schaalgrootte te krijgen.

99designs werd opgericht door serie ondernemers Mark Harbottle en Matt Mickiewics. Het bedrijf telt 80 werknemers en heeft kantoren in San Francisco, Melbourne, Berlijn en Parijs. Onlangs werd een investering van $35 miljoen opgehaald bij Accel Partners en een groep ‘angel investeerders’.

99designs grijpt de lancering van de Nederlandse site en de inhuldiging van Prins Willem-Alexander als koning aan voor een prijsvraag. Nederlandse en internationale designers worden uitgenodigd om een visitekaartje te ontwerpen voor de Koning. De winnaar ontvangt € 500,- prijzengeld en komt in de schijnwerpers te staan op de blogs en sociale mediakanalen van 99designs.

Over de auteur

Reacties op dit artikel (3)

Comment author avatar
Avatar

Dennis Jak

(25 april 2013, 8:36)
Gaan we design ook zo uithollen als fotografie? Dat alles maar lekker om de prijs gaat. When you pay shit you get shit. Sorry voor mijn vooroordeel, maar ik krijg altijd een beetje kriebels bij dit soort geluiden.
Avatar

Jeroen

(25 april 2013, 8:50)
Als je design werk doet wat 10 andere ook of misschien wel beter kunnen tegen lagere tarieven, ja dan moet je je zorgen gaan maken!
Maar niet alleen om dat dit nu op de markt is!
Avatar

Jules Nijkamp

(25 april 2013, 9:36)
Dennis zeg het al: when u pay shit, u get shit
dus goede mensen maken zich geen zorgen toch?

Gerelateerde items Design