Douwe Egberts neemt Jacobs over

Douwe Egberts neemt de koffieactiviteiten van zijn Amerikaanse branchegenoot Mondelez over.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dat maakten de twee ondernemingen woensdag bekend. Door de fusie ontstaat een koffie- en theeproducent met een jaaromzet van ruim 7 miljard dollar (5 miljard euro). Mondelez is in Nederland bekend van merken als Jacobs en Carte Noir.

Het nieuwe bedrijf gaat Jacobs Douwe Egberts (JDE) heten en zal gevestigd zijn in Nederland. Mondelez ontvangt in totaal 5 miljard dollar in contanten en zal daarnaast een belang van 49 procent houden in het fusiebedrijf. De overige 51 procent komt in handen van de Duitse investeerder J.A. Benckiser (JAB), die Douwe Egberts (voluit DE Master Blenders 1753) vorig jaar van de beurs haalde.

De huidige DE-bestuurders Bart Becht en Pierre Laubies behouden hun functies bij het gecombineerde bedrijf. Becht wordt bestuursvoorzitter en de dagelijkse leiding komt in handen van Laubies. Voor de werkgelegenheid heeft de fusie volgens een woordvoerder geen gevolgen. ,,De samenwerking is gebaseerd op het idee van groei&;&;, zei hij. Bovendien vullen de activiteiten van de twee bedrijven elkaar volgens de zegsman eerder aan dan dat ze elkaar overlappen.

Mondelez ontstond in 2012 toen de Amerikaanse voedingsmiddelenproducent Kraft Foods zich opsplitste in een Amerikaans en een internationaal deel. Het bedrijf produceert onder meer koekjes en chocolade met merken als Milka, Côte D’Or, Liga, Oreo en Lu. Ook kauwgom (Stimorol, V6), hartige snacks (Tuc) en smeerkaas (Philadelphia) zitten in het assortiment.

De wortels van DE liggen in het Friese plaatsje Joure, waar Egbert Douwes in 1753 zijn kruidenierswinkel De Witte Os opende. Hij legde daarmee de grondslag van wat in de 20e eeuw zou uitgroeien tot een internationaal actieve handelaar in koffie, thee en tabak. In 1978 kwam DE in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs bracht. Daar werd het amper een jaar later weggekocht door JAB.

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie