Efteling komt met Virtuele Droomvlucht zodat iedereen de attractie kan beleven

Fons Jurgens: 'Waar voorheen vr een individuele beleving was, zorgen we met andere technieken voor een groepsbeleving.'

Attractiepark de Efteling gebruikt virtual reality (vr) om topattractie ‘Droomvlucht’ ook toegankelijk te maken voor gasten met een beperking. Oud-stagiair Freek Teunen kwam met het idee voor een Virtuele Droomvlucht. De directie was enthousiast over zijn plan en daarom is de attractie vanaf komend voorjaar toegankelijk in de virtuele wereld.

Apart huisje bij de uitgang
Droomvlucht is vooralsnog de enige grote attractie die vanwege veiligheidsredenen niet toegankelijk is voor mensen met een beperking. Vanaf voorjaar 2018 komt er een apart huisje, ter hoogte van de uitgang van de attractie, met daarin twee kamers. Een gast met een beperking en zijn eventuele begeleider kunnen daar plaatsnemen en de attractie ervaren via vr.

Hieronder: Droomvlucht on-ride video

In de Virtuele Droomvlucht worden alle zintuigen geprikkeld. Efteling wil de ‘Droomvlucht-ervaring’ zo nauwkeurig mogelijk nabootsen. Wie de attractie virtueel beleeft moet hetzelfde zien, voelen, ruiken en horen als zijn gezelschap dat op hetzelfde moment in de echte attractie zit.

Ervaren met alle zintuigen
De gast met een beperking ziet niet alleen wat er gebeurt, maar voelt ook de wind in zijn of haar gezicht van de snelheid en ruikt de geuren van de attractie. Via een koptelefoon met microfoon kan hij ondertussen praten met zijn vrienden die in de echte attractie zitten, zodat het gezelschap de Droomvlucht samen beleeft.

Student aan de Technische Universiteit
Voormalig stagiair Teunen bedacht dit idee na zijn stage op de innovatieafdeling van de Efteling. Hij is student aan TU Eindhoven en werkt op dit moment ook aan het duurzaamste huis ter wereld (VIRTUe Solar Decathlon Middle East 2018).

Teunen: ‘Er is tegenwoordig veel mogelijk door digitale ontwikkelingen. Ik vroeg mezelf af waarom we nog geen alternatief hadden voor Droomvlucht voor onze gasten met een beperking en toen ontstond dit idee.’

Vr als groepsbeleving
Volgens Looopings.com wilde de Efteling-directie eerder niet aan de slag met virtual reality, omdat de beleving 'te individueel zou zijn'.

Fons Jurgens, Voorzitter Raad van Bestuur Efteling: ‘Wij vinden het belangrijk dat iedereen van een dagje Efteling kan genieten, dus ook gasten met een beperking. Waar voorheen vr een individuele beleving was, zorgen we met andere technieken voor een groepsbeleving. Door digitale ontwikkelingen anno 2017 zijn er meer mogelijkheden en zetten we ook auditieve apparatuur in zodat gasten met elkaar in contact kunnen zijn. Dat past echt bij de Efteling.’

Later meer
Komende maanden wordt de nieuwe beleving gerealiseerd. Naar verwachting kunnen de eerste gasten met een beperking in het voorjaar van 2018 de Virtuele Droomvlucht beleven. Het is nog niet bekend welk bedrijf met de vr-ervaring aan de slag gaat. Een woordvoerder van de Efteling: ‘Het loopt, we zijn in gesprek. Over een paar maanden kunnen we meer vertellen.’

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie