Premium

Emté wordt Jumbo of Coop

Sligro verkoopt supermarktketen Emté aan branchegenoten Jumbo en Coop.

Supermarktketen Emté komt in handen van zijn branchegenoten Jumbo en Coop. De twee partijen betalen daarvoor in totaal 410 miljoen euro aan de huidige eigenaar, groothandelsbedrijf Sligro.

Vlees
De verkoop betreft 130 supermarkten, de distributiecentra van Emté in Kapelle en Putten, een vleesverwerkingsfabriek in Enschede en het hoofdkantoor in Veghel. Emté was vorig jaar goed voor een omzet van 828 miljoen euro.

Verdeling
'Binnen de overeenkomst is afgesproken dat tweederde van de Emté business in handen komt van Jumbo, eenderde gaat naar Coop.' Dat laat een woordvoerder van Jumbo weten. Een eenvoudige rekensom zou leren dat Jumbo daarmee 87 winkels aan zijn bestand toevoegt. Daarmee zou de super uitbreiden tot over de 670 winkels (Albert Heijn zit op ruim 850). Coop zou er dan 43 winkels bijkrijgen en uitkomen op zo'n 300 winkels. Maar of dat precies zo zal gaan, is nu nog niet bekend. De woordvoerder: 'Over de exacte verdeling en naamstelling van de winkels doen we verder geen mededelingen.'

Banen
Bij de overname zijn circa 6200 medewerkers betrokken, die samen goed zijn voor 2700 voltijdsbanen. Zij gaan allemaal mee naar de nieuwe eigenaar. De partijen verwachten de deal in de loop van dit jaar af te ronden.

Kwakkelen
Sligro zocht al langer naar alternatieven voor zijn kwakkelende supermarktbedrijf, dat de afgelopen jaren bij gebrek aan schaalgrootte gestaag marktaandeel verloor. Jumbo en Coop werden steeds genoemd als de voornaamste gegadigden. Vorig jaar wees het bedrijf een bod op Emté evenwel nog van de hand.

Leveren aan La Place
Het groothandelsbedrijf houdt aan de deal daarnaast een meerjarig contract over, waardoor het de belangrijkste toeleverancier wordt van Jumbo's restaurantdochter La Place. Daarmee verstevigt Sligro volgens topman Koen Slippens zijn positie als toeleverancier van de horeca in Nederland. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Bron: ANP
Beeld: Wikipedia

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie