Geen fusie Endemol en Talpa

Opnieuw lijkt een Nederlands tv-productiebedrijf in Amerikaanse handen te komen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het Financieele Dagblad meldt vandaag dat John de Mol is afgehaakt in de overnamestrijd om zijn voormalige bedrijf Endemol. Zijn belang van 25 procent is overgekocht door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Apollo. Die lijkt daarmee de macht te grijpen bij het noodlijdende mediabedrijf.

Fusie met Talpa
De Mol was geïnteresseerd in de zeggenschap bij het bedrijf dat hij ooit opzette met Joop van den Ende en later voor maar liefst 5,5 miljard euro aan het Spaanse Telefónica te verkopen. Hij dacht aan een fusie met zijn eigen Talpa, om zo een enorm (tv-)productiebedrijf te creëren. Een eerdere poging van De Mol om dit te bewerkstelligen mislukte twee jaar geleden.

Schuldenlast
Het mediabedrijf zucht al een aantal jaar onder een enorme schuldenlast van 2 miljard euro. Daardoor is het jaarlijks alleen al 100 miljoen euro kwijt aan rente. Apollo neemt de schulden van belangrijke schuldeisers over en kan daarvoor bij de rechter een ruil in aandelen afdwingen. Endemol zou 1,8 miljard euro waard zijn.

Big Brother
Endemol wacht ondertussen al jaren op een echt groot internationaal tv-succes. Dat was destijds Big Brother, bedacht en ontwikkeld door John de Mol. Ondertussen werkt Endemol wel aan de organisatie. Zo ziet het bedrijf brood in de Israëlische markt. Vorig jaar werd  een meerderheidsbelang genomen in Kupermann, de grootste onafhankelijke productiemaatschappij van Israël. Daarmee was Endemol Israël een feit. Onlangs ging Endemol (Group) een strategisch samenwerkingsverband aan met de Israëlische omroep Reshet.
Verder kondigde Endemol eind 2013 aan 30 miljoen euro te willen investeren in een nieuw platform voor online video.

Nederland
In Nederland is Endemol nog behoorlijk succesvol met diverse formats. In januari werd de directie van Endemol Nederland verkleind en hebben algemeen directeur Laurens Drillich en adjunct directeur Lucas Goes de leiding, ondersteund door directie-adviseur Dick van der Graaf.

Eyeworks
Onlangs werd bekend dat het Nederlandse Eyeworks in handen komt van Time Warner. Bronnen melden dat investeerder Apollo Endemol wellicht zou willen koppelen aan het Amerikaanse Core Media, bekend van American Idol en So you think you can dance.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie