Hans van Dijk Vea Legend

Maarten Hafkamp, redactie | 7 december 2010, 8:00

Hans van Dijk is gisteravond door de Vea benoemd tot Vea Legend 2010.

Van Dijk werd geëerd om zijn jarenlange succesvolle werk als copywriter. In 1976 begon hij bij Ogilvy & Mather met artdirector Bart Kuiper met wie hij negen jaar later meeging naar Kuiper & Schouten (later Lowe Kuiper & Schouten). Hij maakte er school met onder meer de man van de Duyvis, de RVS-verzekeringsadviseur (‘Ik durf het bíjna niet te vragen, maar...’), Beun de Haas (Maarten Spanjer), de laboratoriummannen van WC-Eend (‘Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend’) en ‘Dé Bank’ van ABN Amro.
Later richtte hij eerst Lowe Digital op, stapte hij kort uit het reclamevak en kwam dan terug (in 2001) met reclamebureau Skipintro.
De Vea heeft de prijs gisteravond laten uitreiken door Jan Bouts, die in 1996 bij Lowe Kuiper & Schouten met Van Dijk bevriend raakte. Van Dijk is de zesde Legend in de Hall of Fame van de . Hem voor gingen Giep Franzen, Albert Winninghoff, Paul Meijer, Pietro Tramontin en vorig jaar Frank Pels.
Meer over Hans van Dijk donderdag in Adformatie.

Foto: Krijn van Noordwijk.

Video: Michael van Os had onlangs een gesprek met Hans van Dijk.
Met dank aan .
(Klik luidsprekersymbool voor geluid)

Over de auteur

Maarten Hafkamp

Reacties op dit artikel (30)

Comment author avatar
Avatar

Lodewijk van der Peet

(7 december 2010, 9:26)
Hans verdient dit eerbetoon zeer. Hij is altijd erg bescheiden geweest over zijn bijdrage in het totstandkomen van al die campagnes waar we allemaal zo graag aan terugdenken. Hij gunde Bart Kuiper alle credits. Ik heb het genoegen gehad regelmatig met hem te mogen werken. Zijn vermogen tot relativeren en complexe informatie te vertalen tot voor iedereen begrijpelijke taal, is ongeëvenaard. Met zijn analytisch vermogen tovert hij een ingewikkelde briefing met één zinnetje tot een geweldige advertentie of film (of tegenwoordig, steeds vaker, online uiting). Verder verdient hij ook nog een prijs voor de grappigste mopperkont van Nederland.
Avatar

Michael van Os

(7 december 2010, 9:35)
Wat een goeie keuze van de VEA, proficiat Hans!
PS En vergeet Hans' bijdrage aan 'het vak' niet via zijn boek Zapklare Brokken, met als ondertitel ”Alles wat je moet weten over reclame.
Avatar

HvD

(7 december 2010, 10:53)
Legende, verhaal van zeer twijfelachtige waarheid. Levend, in leven zijnd, niet dood (Van Dale).
Avatar

Paul Blok

(7 december 2010, 11:24)
Wederom een blijk dat over deze prijs wel goed wordt nagedacht. Een terechte keuze voor een vakman, die zich niet zoals zovelen zelf op de borst ramt. Dit karakter wordt onderstreept door zijn eigen reactie op de prijs. Hans van harte!
Avatar

Els van Kuppeveld

(7 december 2010, 11:44)
Helemaal eens met de keuze van de VEA en met Lodewijk en Michael! Een groot geluk ons vak van Hans te mogen leren. Elke dag werd er leuker van.

Gefeliciteerd Hans!
Avatar

Peter Woodward

(7 december 2010, 21:25)
Gefeliciteerd Hans...meer dan verdiend!
Avatar

Bart Kuiper

(7 december 2010, 22:59)
Als mij door iemand verteld was dat Hans van Dijk op het VEAuitje deze titel opgespeld zou krijgen, had ik daar zeker gestaan om hem met een aantal lofbetuigingen te onderstrepen.

Hans van Dijk was en is gewoon de beste tekstschrijver in ons vak, die de Nederlandse reclame verrijkt heeft met een aantal fantastische ideeen. Niemand doet hem dat na. Hans, voor mij ben jij ook een legende, maar bovenal een verschrikkelijk leuk en aardig persoon, waarmee ik een groot deel van mijn leven in een kamer heb gezeten. En dat was geen straf. De leukste periode uit mijn reclamebestaan en de creatiefste. We waren een ideaal team. Ik huppel zonder jou nog wat verder, maar het blijft behelpen.
We spreken elkaar gelukkig nog regelmatig.
Ik heb nog nooit gegeten met een legende.
dus ik wil snel afspreken.

Bart Kuiper
Avatar

HvD

(8 december 2010, 1:12)
Ha die Bart. Leuk om ook op deze manier aan onze toch al niet geringe beroemdheid te werken. We moeten - als ik het nu tel - meer dan 20 en liefst meer dan 83 reacties op dit stuk hebben, want dan staan we een tijdje op de home van Adformatie.
Voor de buitenstaanders: bij de heiligverklaring door de VEA heb ik live gezegd dat Bart daar eerder had moeten staan. Dat meen ik en dat zeg ik graag in het openbaar. (Bewijs op video volgt want Ruby heeft het opgenomen met haar nieuwe telefoon, maar helaas dwars en op z’n kop dus daar moeten we nog even aan knutselen.)
Nu weer @Bart: het is wel heel erg leuk om Legendarisch te zijn. We hebben als Legendes (er zijn er nog maar 6 geloof ik) vrij drinken in alle reclamecafés en natuurlijk die eigen skybox in het Concertgebouw.
Maar goed, volgend jaar kunnen ze niet om je heen. En dat eten gaan we doen.
Avatar

paul mertz

(8 december 2010, 4:24)
Vanuit de bergen op Oost-Java: mijn oprechte gelukwensen, Hans. Volkomen terecht! Ik zou er
graag bij zijn geweest. Veel hartelijks, Paul
Avatar

Wim Ubachs

(8 december 2010, 16:02)
Hi Hans, mag ik je bij deze feliciteren met je benoeming tot Levende Legende. Jij bent er een van de buitencategorie - dus niet meer dan terecht. Uit je reactie hierboven met die definities van 'levend' en 'legende' maak ik op dat je er ook een beetje verlegen mee bent. Nergens voor nodig. Neem wat dat betreft een voorbeeld aan Helmut Krone, die ooit tegen een aan hem voorgestelde Nederlandse reclame coryfee zei toen die vriendelijk zijn hand naar hem uitstak: "I'm a legend. Legends don't shake hands."
Ik kom snel op de Noordermarkt proosten op je titel. Wim
Avatar

Peter van Woensel Kooy

(9 december 2010, 9:42)
In 2008, na het verschijnen van zijn boek, was Hans van Dijk al volkomen terecht genomineerd voor Reclameman van het Jaar, het voorportaal van Eeuwige Roem. En dan nu de oeuvreprijs. Hans, hartelijk gefeliciteerd! En SkipOutro.
Avatar

HvD

(9 december 2010, 9:53)
Dank voor alle felicitaties!
Ik merk wel dat het leven als legende geen kinderspel is. Elke dag met motorescorte naar je werk. 's Morgens en 's avonds drumband op de Noordermarkt. Tussen de middag even gauw een paar winkels openen. Met toeristen op de foto. Babies vasthouden...
Avatar

Peter Woodward

(9 december 2010, 10:22)
Babes vasthouden valt wel mee.
Avatar

Nancy Krijnen

(10 december 2010, 13:39)
Mijn antwoord op de vraag 'Wat is de mazzel uit je carrière?' - 'Dat ik nauw met Hans van Dijk heb mogen samenwerken' is hiermee weer mooi onderstreept. Van harte en lieve groet!
Avatar

Saskia van Osnabrugge

(10 december 2010, 15:23)
Hee Hans, wat cool om een legend te zijn! Hartelijk gefeliciteerd!
Groet Saskia
Avatar

niels

(12 december 2010, 21:21)
Hahaha, 10-0 voor Martin Mol!
Avatar

Frans

(12 december 2010, 22:37)
Tja Martin Mol, er zijn nog mensen die echt wat gepresteerd hebben in de reclame. En er zijn mensen die alleen maar lopen schreeuwen....
Avatar

Peter Woodward

(13 december 2010, 19:48)
Zelfs op iemands grafsteen zou MM dit doen.

Zielig geval is hij weer en vooral slechte reclame voor SAd Daily. Michael verdient dit ook niet.

HvD's benoeming tot Legende is terecht.

Mol's benoeming laat zich eventjes afwachten.
Ideeen?
Avatar

Sade Joella Sulkers

(13 december 2010, 20:39)
U vertelde ooit een verhaal over energie en talent. Als levende legend moet u beide het dubbele bezitten denk ik maar zo... Van harte gefeliciteerd..
Avatar

onno

(14 december 2010, 8:30)
Waarom toch... Mol? Waarom?
Avatar

HvD

(14 december 2010, 8:38)
In de tuin van de legende
Is het ineens een wunderliche bende
Hé daar ligt iets, is dat nou een…
Ach nee, ‘t is onschuldig. ’t is een mol.
Avatar

Martin Mol

(14 december 2010, 9:10)
Hahahaha!!!! Kijk, HVD snapt het. En waarom ik met 10-0 voor sta... geen idee... leg uit Niels....
Avatar

niels

(14 december 2010, 9:37)
Haha, die 10 was een tikfoutje. (Ik bedoelde 1-0.) En waarom? Omdat de link die je plaatste een mooie soundtrack was bij de - soms wel erg kleffe - ons kent ons-reacties erboven. Dat maakte het lezen ervan wat draaglijker. Waarvoor dus dank. Verder ben ik geen grote Mol-fan hoor, Martin. Maak je geen zorgen.
Avatar

Jack Schouten

(14 december 2010, 18:18)
Ha die Hans
Heel verdiende erkenning !
Je liefde voor het vak en je instelling om altijd verstandige taal uit te slaan, zijn een lichtend voorbeeld voor iedereen die het voorrecht heeft je van nabij mee te maken.
Ik ga trouwens graag met jou en die andere maat die nog even op zijn legend-erkenning moet wachten, mee eten.

Jack Schouten
Avatar

sikko gerkema

(15 december 2010, 12:45)
@niels snap niet wat er mis is (of ondragelijk) met het feit dat mensen iemand die ze kennen feliciteren.
Avatar

gnaues

(15 december 2010, 13:49)
Niels is natuurlijk zo'n geweldige jonge hond...
Avatar

niels

(15 december 2010, 14:10)
@ Sikko
Dat zeg ik toch ook niet. Het was alleen soms wel wat klef, dat ziet iedereen. Vond dus dat Martin daar wel een punt had. Maar prima hoor, ik zal vanaf nu weer braaf anti-Mol posts plaatsen. Sorry dat ik besta.
@ Gnaues
En jij bent natuurlijk zo'n soort mopperende Snebbert?

Gerelateerde items Hans Van Dijk