Klachten tegen Allsecur-commercial afgewezen

Susanne van Nierop, redactie | 13 februari 2009, 13:32

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft de klachten die waren binnengekomen over de televisiecommercial voor autoverzekeringen afgewezen.

RCC ontving een groot aantal klachten naar aanleiding van de commercial waarin mensen letterlijk een sprond in het diep wagen door van een gebouw af te springen. De commissie selecteerde drie klachten die representatief waren voor de klachten. Het betrof klachten over het aanzetten tot zelfmoord, het oproepen van associaties met de aanslagen op de Twin Towers, het nodeloos oproepen tot angst en het risico van aanzetten tot onverantwoordelijk gedrag. In het verweer wees de advocaat van Allsecur erop dat de beelden niet realistisch zijn bedoeld en dat uit onderzoek is gebleken dat de overgrote meerderheid de commercial positief beoordeelde waardoor het niet voor de hand ligt dat mensen bang worden en dat de kans op navolging daarom niet realistisch is.

Ron Adams, Brand Communication Manager bij Allsecur: ' We zijn erg verheugd met de uitspraak. Door deze uitspraak en de positieve resultaten uit onze uitgebreide test voordat de commercial op de televisie te zien was, zal Allsecur de huidige campagne voortzetten. We betreuren het dat enkele consumenten de commercial niet waarderen.'

Over de auteur

Reacties op dit artikel (5)

Comment author avatar
Avatar

Michael van Os

(13 februari 2009, 18:58)
Geeft de RCC geen reden voor het afwijzen? Dat zijn ze toch wel verplicht aan die klagers, zou je denken. Of neemt de RCC alles over wat AllSecur heeft aangevoerd, inclusief hun onderzoek?
Avatar

Kornelis

(15 februari 2009, 21:59)
Wel een beetje irritant bagatelliseren wat Adams doet ("We betreuren het dat enkele consumenten de commercial niet waarderen").
Kwestie van je hand overspelen. Feit is namelijk, dat de Reclame Code Commissie spreekt van "een groot aantal klachten" en ook dat de RCC in januari al heel snel een openbare oproep deed om geen klachten meer in te dienen. Waardoor dus een onbekend aantal klachten niet is ingediend.
Verder is het de vraag wat de kwaliteit en de representativiteit van de onderzoeken van Allsecur is geweest. Zijn die onderzoeken alleen onder specifieke doelgroepen gehouden? Hoe was de vraagstelling? etc.
Avatar

Susanne van Nierop

(16 februari 2009, 8:48)
http://www.adformatie.nl
@mvo De RCC geeft wel een onderbouwing. Ten eerste dat de commissie zich terughoudend opstelt bij de beoordeling van de vraag of een commercial in strijd is met goede smaak en goed fatsoen omdat dit subjectieve criteria zijn. Ook vindt de commissie dat op de context gelet moet worden zoals de vrolijke muziek en het happy end. Ook kan het de kijker volgens de commissie niet ontgaan dat de beelden niet realistisch bedoeld zijn. De volledige verslagen:
http://www.reclamecodecommissie.nl/bijlagen/13-2-2009_10_6_21.PDF
http://www.reclamecodecommissie.nl/bijlagen/13-2-2009_10_5_47.PDF
http://www.reclamecodecommissie.nl/bijlagen/13-2-2009_10_6_9.PDF
Avatar

Michael van Os

(16 februari 2009, 8:49)
Dank, Susanne.
Avatar

michel bergsma

(6 januari 2010, 17:37)
ik wil graag een klacht in dienen tegen TOMMY TELESHOPPING ik heb telefoonische mijn bestelling doorgegeven het ging over een stift voor de auto waar je krassen mee weg haald het koste mijn 68,80 euro ik zou de levering binnen 4 weken krijgen tot 6 weken nadat ik twee maanden gewacht had had ik weer gebeld ik kreeg een agressiefe vrouw aan de telefoon ze zou het adress opnieuw instellen en alsnog het pakketje op sturen ze zei tegen mij dat ik zelf het verkeerd had door gegeven ik weet tensloten wel zekers waar ik zelf woon toch ze hebben het via een bandje verkeerd overgenomen ik zou het pakketje nu wel op het juiste adress krijgen ik heb me zelf aardig gehouden en heb haar zelfs tot rust moeten brengen en zij dat ik het niet erg vond tot twee weken laten zou ik het pakketje alsnog toe gestuurd krijgen maar keek van de week op mijn afschriften van mijn bank en tot mijn verbazing had TOMMY TELESHOPPING 59,00 euro terug gestort op mijn rekening Grrrr ben nu echt boos ik was beleefd geweest tegen die vrouw en voor alsnog stelen ze ook nog eens geld van je en heb nog steeeds geen pakketje ontvangen

Gerelateerde items Allsecur Klacht Afgewezen