Meerderheid PR-professionals vindt dat je de media om de tuin mag leiden bij een stunt

Ruim een week geleden was er gedoe over een PR-stunt van de Staatsloterij, dat bracht dat er een schat met goud was opgedoken in de Reigersplas (zie onder). De Telegraaf en tal van andere media berichtten over de vondst, die niet waar bleek te zijn, maar onderdeel van een PR-stunt. 

 liet hoofdredacteur Paul Jansen weten not amused te zijn en zijn beklag te gaan doen bij de Staatsloterij.

Gevoeligheid groter

De gevoeligheid voor fake-nieuws wordt steeds groter. We vroegen Jan-Willem Wits, de man achter dé PR-stunt van vorig jaar (Het met de Paus), naar zijn opinie.

Heiligt het doel de middelen, om het maar in religieuze termen voor te leggen?

Wits vindt dat De Telegraaf volstrekt gelijk heeft in zijn kritiek: ‘Je geloofwaardigheid is je belangrijkste &;schat&; als woordvoerder. Gratis publiciteit genereren door nepnieuws te verspreiden, is dodelijk. Wanneer ik als PR-adviseur een bevriende journalist zou tippen met iets dat de marketingafdeling verzonnen heeft, zou dat het einde van onze relatie betekenen. Dat de woordvoerder van de Staatsloterij hoopt dat journalisten begrijpen dat er een verschil is tussen marketing-PR en corporate communicatie, is een dure gok die verkeerd uitpakt. Alleen op of rond 1 april kan je je dit veroorloven.’

Wat vind jij?

Zo, dat is niet mis te verstaan. Maar wat de communicatiegemeente zelf? We, waaronder die van de Staatsloterij en De Telegraaf, waarbij de media in meer of minder mate om te tuin werd geleid.

Wat blijkt: jij vindt dat helemaal niet zo erg. Of althans, een meerderheid van jullie niet. Ook in het geval van de Staatsloterij en de Telegraaf  meent 55% dat deze PR-stunt door de beugel kan. In de andere cases - behoudens de zoenen van Buys - hellen de percentages nog meer de kant op van ‘wel oké’.

De uitslagen:

Bassie maakt vrouw zwanger
Wel oké 68% - Niet oké 32%

Het Budget-bejaardenhuis van Delta Lloyd
Wel oké 72% - Niet oké 28%

De Grote Donorshow
Wel oké 82% - Niet oké 18%

Foodsy, het restaurant zonder personeel
Wel oké 84% - Niet oké 16%

Sommatiebrieven aan koks: ‘Caesar salad’ is een beschermde naam
Wel oké 67% - Niet oké 33%

Tilburg krijgt een GayVillage
Wel oké 69% - Niet oké 31%

De Negerzoenen van Buys
Wel oké 55% - Niet oké 45%

Openingsbeeld: ANP - Jannink, Vincent

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie