Minder zwangerschap tieners door MTV-serie

Tv-programma’s als '16 and Pregnant' en reality-programma’s over zwangere tieners zorgen voor veiliger seks en minder tienerzwangerschappen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dat blijkt uit studie van Melissa Kearney en Phillip Levine van de Universiteit van Maryland. Ze startten hun onderzoek  nadat het geboortecijfer onder tieners in de VS - een van de hoogste in de ontwikkelde wereld – de afgelopen jaren plots daalde. De onderzoekers keken of de MTV-show 16 and pregnant de interesse van tieners in voorbehoedmiddelen of abortus beïnvloedde, en of dit uiteindelijke tot minder geboorten onder tieners leidde.

Analyses 

Ze deden dit door analyses van Google en Twitter tijdens en rond de uitzendingen en door gebruik te maken van Nielsen –data waaruit blijkt hoeveel tieners naar MTV keken in het land. Daaruit konden ze destilleren of de tv-uitzendingen invloed hadden. Die bleken ze inderdaad te hebben. De onderzoekers zagen dat de tv-uitzendingen leidden tot een daling van 5,7 procent minder geboortes onder tieners in de 18 maanden na de eerste uitzending.

Positief effect

De belangrijkste les uit het onderzoek, zegt Melissa Kearneyis dat het wel degelijk uitmaakt wat voor een programma’s jongeren kijken. ‘Dit onderzoek maakt duidelijk dat zowel de context als de inhoud er echt toe doen. In dit geval blijkt de weergave van de media een positief sociaal effect te hebben.’

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie