Nederland voorloper in online gaming

Rob Beemster, redactie | 6 juli 2012, 7:50

Online gaming is razend populair in Nederland. Voor de komende vijf jaar voorziet PwC 36% groei.

Nederland heeft (na Groot Brittannië en Frankrijk) op twee na de meeste online gamers van Europa en het aantal blijft sterk groeien. Over vijf jaar zullen 2,85 miljoen Nederlanders regelmatig online een spelletje spelen, een stijging met 36 procent ten opzichte van 2011.Dat blijkt uit een analyse van de gamemarkt van PwC.

De forse groei in aantallen gamers gaat gepaard met een verschuiving in de exploitatie: van gaming op abonnementsbasis, naar gaming op basis van microbetalingen. Die verschuiving vraagt om ingrijpende aanpassingen bij exploitanten, stelt PwC's game expert Ilja Linnemeijer vast. 'Want hoe stel je bij teruglopende abonnementsinkomsten de juiste prijs vast voor die microtransacties? Stel je moet in een racegame een auto kopen. Hoe positioneer je deze auto in de online showroom? Hoe vaak heeft hij onderhoud nodig? Wat kost dat onderhoud.'
Om de juiste keuzes te kunnen maken, zullen gameontwikkelaars en distributeurs zich volgens Linnemeijer moeten verdiepen in het (koop)gedrag van een gamer. Expertise is onder andere aanwezig bij succesvolle webshops.

In 2016 heeft de totale Europese gamemarkt (console games, PC-games, online games, mobiele games en advertentie-inkomsten uit games) naar verwachting een omvang van 16,1 miljard euro. Een stijging met 26% ten opzichte van 2011. De Nederlandse gamemarkt neemt hiervan 724 miljoen euro voor haar rekening; 27% meer dan in 2011.

Nederland is een van de voorlopers in online gaming. Niet alleen wat betreft het aantal gamers, maar ookals ontwikkelaar van games. Zo'n 160 Nederlandse bedrijven houden zich bezig met de ontwikkeling en distributie van games en dat worden er alleen maar meer. PwC schrijft dit mede toe aan de goede (opleidings)infrastructuur.
Voor het volledige onderzoek, klik .

Over de auteur

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Gerelateerde items Gaming Pwc