Nederlands PR-bureau laat zich betalen in bitcoins, en dat is meer dan een stunt

Interview met Robert Kroon

Een opmerkelijk persbericht in de inbox: Kroon op het Werk accepteert als eerste PR-bureau in Europa bitcoins.
 
Klanten kunnen vanaf volgende maand betalen in de drie belangrijkste cryptocurrency: Bitcoin, Litecoin en Etheurum.
 
Cryptocurrency of cryptogeld is het eerste betaalmiddel waar geen tussenpersoon aan te pas komt, geen bank, geen notaris. Wel: een gedecentraliseerd, zelfwerkend en veilig wereldwijd betalingsnetwerk met onkraakbare versleutelingssystemen en algoritmes.
 
Voordelen, aldus Kroon op het Werk, zijn lagere kosten bij overboekingen, ook internationaal, en geen tijdsverlies meer.
 
Argwanend geworden vroegen we ons op de redactie af wat de werkelijke reden is van het bericht is. We belden met Robert Kroon, eigenaar van het PR-bureau.
 
Een deel van de redactie vermoedt een klassieke PR-stunt, één redacteur denkt dat je schulden hebt in bitcoins. Wat komt het dichtste in de buurt?
 
‘Haha, nee met schulden heeft het niets te maken, en het eerste antwoord is een deel van de verklaring. Wij adviseren klanten over hoe ze in de media moeten komen. Je moet dan als bureau eens in de zoveel tijd laten zien dat je ook zelf nieuws kunt maken. Dat is wel gelukt, zowel het Parool als het FD heeft al gereageerd op ons Bitcoin-bericht, en ik heb jou nu ook aan de lijn. Maar publiciteit halen dat is maar een deel van het verhaal hoor. We geloven namelijk als PR-bureau sterk in digitalisering, ook van het betalingsverkeer. Door betaling in bitcoins mogelijk te maken laten we dat ook letterlijk zien.’
 
Om een indruk te krijgen: we vragen je om een dag bij ons mee te lopen en op basis daarvan een communicatieadvies te maken. Twee dagen werk. Hoeveel bitcoins zijn we dan kwijt?
 
‘Dan ben je twee bitcoins, kwijt, omgerekend tegen de huidige koers is dat ongeveer 4500 euro.’
 
En hoeveel procent goedkoper is dat in vergelijking met een rekening in euro’s?
 
‘Daar zit niet zo heel veel verschil in hoor. Betalen in bitcoins is wat goedkoper doordat tussenpersonen ontbreken, maar dat is niet heel erg veel. Ik schat in zo’n 2 a 3 procent goedkoper.’
 
Hoe geef je bitcoins aan eigenlijk bij de aangifte van je belastingen, bijvoorbeeld BTW?
 
‘Dat heb ik voor je proberen na te zoeken, maar moet je helaas het antwoord schuldig blijven. Onze accountant is er achteraan gegaan en heeft contact gelegd met de belastingdienst. Ook daar kunnen ze geen antwoord geven. Zodra dat er is, laat ik je het weten.’

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie