Premium

Paul O'Connel (Uprise): 'Startups kunnen land de weg wijzen naar verandering'

Ruim honderd startups presenteren zich op het eerste startup festival.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het is voor zover bekend het eerste startup festival in Nederland. Het gratis toegankelijke evenement vindt plaats op 26 maart in Roest Amsterdam, en zal worden bijgewoond door organisaties zoals NRC-Q, Facebook, Sonos, UvA, Rockstart, StartupDelta, TU Delft, en het Erasmus Centre of Entrepreneurship.

Zes vragen aan Paul O&;Connel, organisator en bedenker van Uprise.

1. Dit is de eerste keer dat het Uprise Startup festival wordt georganiseerd. Wat kunnen we verwachten?

‘We verwachten chaos, maar in de goede zin van het woord. We hebbben meer dan honderd startups bij elkaar in Amsterdam Roest, wat volgens ons de perfecte setting is voor een ‘rough & ready’ style event waarmee we de deintiean wat een startup festival is.

Organisaties als de Startup Foundation Rotterdam, Impact Hub en Young Creators zijn aanwezig, maar er zijn ook workshops Facebook hacken, lanceringen van Rockstart, demo’s en een geweldig Hackers in Arms laster tag project door Nouncy en Smart.pr. Uprise is een verzameling van de slimste, meest innovatieve jonge bedrijven die met bedrijfsleven en overheid op één dag samenkomen om de wereld te laten zien wat de startup community kan betekenen.

Nieuw is ook, dat we studenten naar het festival brengen die we laten praten met startups die allemaal vacatures hebben. Verwacht verder een sterke hands-on benadering. Conferenties waar je een hele dag luistert naar een spreker zijn verleden tijd, hier draait alles om startups, hun producten, workshops en interactieve panels waarbij iedereen is betrokken. Startups gaanover actie en engagement, dat maakt ons bijzonder.&;

2. Selecteren jullie alleen veelbelovende startups of kan iedereen met een laptop meedoen?

&;We hebben een kleine achthonderd startups uitgenodigd om mee te doen. De grote, succesvolle tech bedrijven hebben onze hulp niet nodig, dus we focussen op jonge, innovatieve bedrijven.&;

3. Hoeveel van de startups maken kans om de komende jaren succesvol te worden?

&;Startups verkeren in een constante staat van verandering. Het businessmodel van startups en het product dat ze maken, kunnen veranderen. Maar de energie van startups en de focus op het realiseren van ideeen vormen de basis van een veranderingspotentieel dat een blijvend effect heeft op de wereld.&;

4. Het grote probleem van startups is doorgaans gebrek aan geld. Hoe financier je dit event?

&;We ontdekten al snel dat grote, corporate sponsors het event wel interessant vinden, maar terughoudend zijn met financiële backup. Liever wachten ze tot de volgende editie. Dit plaatste ons voor een uitdaging, en zoals elke start up stelden we daarop de focus bij. Het oorspronkelijke plan voor dure stands leverden we in, in plaats daarvan hebben we nu een &;one size fits all’ stand, zodat startups met weinig geld toch kunnen meedoen We rekenen daarnaast op bedrijven die diensten bieden aan startups om middelen te bieden en op de startup community zelf om de bedrijven die ons kunnen helpen aan te haken.

Zie dit festival als een testcase waarmee we willen bewijzen dat we een waardevol product hebben waarop we kunnen voortbouwen in Nederland en daarbuiten. De startups betaalden een minimaal bedrag voor de stand en toegang is gratis. We willen dat zoveel mogeljik mensen komen kennismaken met de startups community.&;

5. Zelf kom je uit Ierland. Hoe zou je het startup klimaat in Nederland omschrijven. Wat werkt goed en wat kan beter?

&;Een van de redenen waarom we het festival dít jaar zijn begonnen, is het huidige startup klimaat. Dit is het perfecte moment om krachten te bundelen en startups te presenteren als een gemeenschap van makers en doeners. In de startup wereld is een enorme energie aanwezig. En de wil om grote problemen op te lossen met nog grotere ideeen.

Daarbij heben we een regering die echt bereid is om teelpen om het startup ecosysteem te laten groeien en bloeien. Ik denk dat we die kans moeten pakken. De startup community kan dit land de weg wijzen naar verandering, door het aloude &;doe effe normaal&; gedrag af te schudden en iedereen op te roepen om groot te durven dromen. 

Wat beter kan: er heerst in Nederland een sterke neiging om eilanden bouwen. Met ons festival willen we een fysieke plaats bieden voor startups uit het hele land; een platform van waar we naar Europa kunnen roepen dat we er zijn en dat we het gereedschap hebben om ons te onderscheiden als broedplaats voor idealisme en praktische toepassing.&;

6. Wat zijn je drie favoriete startups?

&;Een verrekte moeilijke vraag. Als ik moet antwoorden, zou ik in het algemeen willen zeggen dat ik een zwak heb voor bedrijven die de ballen hebben om grote ideëen op te pakken en die te verwerkelijken op een praktische manier. Een mooi voorbeeld is ;The Everybody&;, een startup die ik ontdekte tijdens het scouten. The Everybody zegt een &;fashionscanner&; te ontwikkelen voor alle kleiding in de wereld. Het concept omvat contentcreatie en personalisatie in combinatie met big data oplossingen en staat volgens de makers voor de toekomst is fashion retailing.

Een andere favoriet is . Dat is een gratis personal shopper, gericht op mannen die weinig tijd hebben om te winkelen. Ik denk dat met iets meer tijd en een paar aanpassingen aan het mechanisme van product feedback, dit echt iets bijzonders kan worden. 

Ten slotte, wat is er mooier dan een fysiek product waarmee je kunt spelen? maakt blokjes die je op iPad kunt plakken, die daardoor verandert in een serieus instrument voor dj’s en muziekproducten. Een eenvoudig, door Kickstarter ondersteund product met een duidelijke markt en potentieel om te groeien.

 

Priorities for Uprise Festival

- Be bigger, louder and faster than any other startup focused event that has come before.  I think with over 3000 registrations (to date) we will do this.

- Connect students to startups for growth but also showing students that entrepreneurship is a viable choice after their study finishes.

- Demonstrate a new way of thinking in not marginalising startups that tech conferences tend to do.

- Bring the public into the festival. Be a publicity campaign for what startups are, who they are and how everyone can participate in some way.

 

 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie