Philips zet ‘energetische’ cursus per ongeluk online en blaast die af na kwakzalfkritiek

Skepsis beticht concern van 'pseudowetenschappelijke onzin'

Philips heeft een interne workshop &;energetische geneeskunde&; afgelast na kritiek van de stichting Skepsis die stelt dat het concern zich bezighoudt met &;pseudowetenschappelijke onzin&;.

De  workshop Energy Medicine meets technology zou morgen worden gehouden en ingaan op eeuwenoude Oosterse geneeswijzen en moderne technologie als kleurlichttherapie.  In de tekst op de inmiddels offline gehaalde site: This field is concerned with wellbeing, prevention of disease and stress, diagnosis, and potentially healing of disease by focusing on imbalances in the human energy system.

Pseudowetenschappelijke namen

De stichting Skepsis boog zich over de kwestie en kwam een aantal ‘bekende namen uit de pseudowetenschappelijk hoek’ tegen. Zo zouden twee sprekers ingaan op hun werk met de I-tronic,  technologie uit het Russische ruimtevaartprogramma. Skepsis deed navraag bij het instituut dat biomedisch onderzoek doet voor het ruimtevaartprogramma.

&;Dit blijkt een totaal verzonnen verhaal&;, aldus Pepijn van Erp van Skepsis op de website.

&;Per ongeluk extern&;

Nanda Huizing, woordvoerder van Philips, laat weten dat de speciale website over de workshop &;per ongeluk extern gezet&; is.

Huizing: &;Het ging om een kleine verkennende sessie. Daar gaan we nu niet mee door, omdat we niet willen dat het extern een ding is. Ik wist zelf niet eens van het bestaan van de workshop.&;

Het bedrijf wil niet inhoudelijk ingaan op de kritiek van de stichting Skepsis.

Reiki Master

Skepsis is nog wel nagegaan hoe de cursus in het interne aanbod van Philips is terechtgekomen. Een van de organisatoren is Martin Ouwerkerk. Hij blijkt volgens de stichting ‘Reiki Master te zijn en meer vage interesses te hebben (astrologie bijvoorbeeld). Daar zal de interesse voor deze energetische kwakzalverij wel vandaan komen’.

Foto: 123rf,  Joep Poulssen

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie