Plasterk: Pers moet vrij kunnen werken bij voorlichtingsbijeenkomsten AZC

Opnieuw journalisten geweerd van informatieavond

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt dat journalisten in principe hun werk vrij moeten kunnen doen. Alleen specifieke redenen, zoals de veiligheid of als de ruimte te klein is, kunnen aanleiding zijn de pers te weren of niet iedereen binnen te laten.

Noodbevel tegen journalisten

Hij zei dat vrijdag naar aanleiding van het weren van pers bij een informatiebijeenkomst in Luttelgeest over een nieuw asielzoekerscentrum. Door een noodbevel  voor een straal van 5 kilometer rondom bijeenkomst kon de pers niet in de buurt komen. Een cameraman en verslaggever van Omroep Flevoland werden door politieagenten weggestuurd uit het gebied. Hoofdredacteur Allard Berends van Omroep Flevoland zei hij vrijdagochtend tegen Radio1 aangifte te willen doen bij de politie vanwege de inperking van de persvrijheid.

Plasterk neemt afstand van de burgemeesters die de media buiten de deur willen houden. Het uitgangspunt is volgens hem dat ‘,dat als het effe kan en ook als het niet effe kan, de pers vrij zijn werk kan doen&;.

Brief hoofdredacteuren

Al eerder liepen media ook in andere plaatsen op tegen beperkingen voor verslaggeving over dit onderwerp. De VVD is daartegen en heeft de minister opgeroepen met de gemeenten in overleg te gaan.  Ook het college van hoofdredacteuren maakt zich zorgen over de positie van de pers bij de bijeenkomsten over vluchtelingenopvang. In aan burgemeester Moorman van Bernheze schreef het dat een gemeente niet mag bepalen welke journalist wel en welke niet wordt toegelaten tot een openbare bijeenkomst. 

Foto: Media aan het werk buiten beveiligde bijeenkomst in Heesch, ANP, Jeroen Jumelet
 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie