VVD heeft beste verkiezingsposter

De VVD heeft de beste verkiezingsposters, zo concludeert Ipsos Synovate na onderzoek onder Nederlandse kiezers. Tekstdominante poster scoren beter dan posters waarop lijsttrekkers zijn afgebeeld.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het onderzoeksbureau legde de campagneposters voor aan de Nederlandse kiezers en vroeg hen deze te beoordelen op een aantal kenmerken.

De VVD scoorde hierop het beste. 'De relatief simpele posters, met alleen een leus, spreken veel mensen aan, geeft men een goed gevoel erover en slagen erin het beeld wat men van de partij heeft te veranderen. Daarnaast slagen de posters er in om de VVD te differentiëren van de andere partijen. De VVD-posters bevestigen dus niet alleen wat men al van de partij weet, maar vertellen ook iets nieuws', aldus de onderzoekers.

Ook de posters van de Partij van de Dieren en de PVV slagen er in om een onderscheidend beeld neer te zetten van de partij. Ze scoren alleen gemiddeld op de andere kenmerken.

Partijen die er slecht in slagen om zichzelf door middel van poster te differentiëren zijn het CDA, de ChristenUnie, PvdA, D66 en GroenLinks. Deze posters scoren onder het gemiddelde. Ook op andere kenmerken scoren ze nergens bovengemiddeld.

De poster van de SGP scoort over het algemeen het slechtst; hij is niet aansprekend en slaagt er niet in een goed gevoel te creëren bij de kiezers of een nieuwe boodschap over te brengen.
Overigens heeft D66 twee soorten posters, waarvan alleen de tekstversie is meegenomen in het onderzoek.

Op de site van Ipsos Synovate wordt kritiek gespuid omdat niet alle verkiezingsposters zijn meegenomen in het onderzoek. De posters van kleine en/of nieuwe partijen zijn niet onderzocht.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie