Wordt het Rutte of Roemer?

De zoekende kiezer houdt het spannender dan de peilingen: de afgelopen 30 dagen werd er in Google evenveel naar Emile Roemer als naar Mark Rutte gezocht, zo ontdekte iProspect, dat het zoekgedrag van de Nederlandse internetgebruiker in de aanloop naar de verkiezingen onderzoekt.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De SP staat op 33 tot 37 zetels, volgens de jongste voorspelling van de .
Deze koppositie steekt schril af bij het verpletterende aantal zoekopdrachten: het gemiddelde zoekvolume van de SP was de afgelopen 30 dagen net zo groot als dat van VVD, D66, CDA, GroenLinks en SGP bij elkaar.
PVV (14 tot 18 zetels) zietterug op de tweede plek, dan pas volgt VVD (31 tot 35 zetels), op de hielen gezeten door de PvdA (16 tot 20 zetels).

Opvallend weinig wordt er volgens het bureau gezocht naar de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren, terwijl zij in de peilingen toch goed zijn voor respectievelijk 6 tot 8 en 2 tot 4 zetels.

Zoekgedrag geeft inzicht in de top-of-mind positie van partijen onder de Nederlandse internetgebruiker. De motivaties achter de zoekopdrachten lopen ongetwijfeld uiteen, maar duidelijk is wel dat de Nederlandse kiezer een helpende hand waardeert: de eerste dag van de livegang van de Stemwijzer is deze zoekterm 20 keer vaker in de zoekbalk ingetypt dan de meest gezochte partij (SP).

Hoe belangrijk is het gezicht van een partij voor de kiezer? De zoektermen Roemer en Rutte gooien hoge ogen: de in de pers breed uitgemeten, allitererende strijd van Roemer vs. Rutte draagt hier waarschijnlijk aan bij.
Eén lijsttrekker staat op eenzame hoogte, het zoekgedrag van de kiezer legt de achilleshiel van de PVV bloot.
De partijnaam werd slechts 1,3 keer vaker gegoogeld dan die van Wilders zelf. In vergelijking: SP is 6,25 keer vaker gegoogeld dan Roemer, VVD 1,8 maal vaker tot Rutte.

Emile Romer, Arie Slop, Mark Rutten, Yolande Sap: Google geeft inzicht in allerlei gerelateerde zoektermen.
De naam van de PvdA-lijsttrekker levert de meeste problemen op: 26 procent zoekt op Diederik Samson en Jolande Sap gaat bij 13 procent van de zoekers door het leven als Jolanda Sap.
Het valt de onderzoekers verder op dat Alexander Pechtold de enige politicus is wiens achternaam het afgelopen jaar vaker werd gegoogled dan de combinatie voor- en achternaam (maandelijks gemiddelde van 1600 vs. 1300 zoekopdrachten).

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie