De nieuwe manier van stemmen?

En toen bestond het. Een nieuwe manier van stemmen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het begon met een gedachte nu zo'n 4 maanden geleden. De G500 werd opgericht vanuit het gevoel dat er iets moest veranderen in de politiek. Vanuit het gevoel dat jongeren ondervertegenwoordigd zijn en dat er andere manieren zijn om – samen - doelen te bereiken.
Het eerste idee was om met 500 jongeren (inmiddels zijn het er meer dan 1000) lid te worden van de drie meest gevestigde partijen. Om een duidelijke, toekomstgerichte agenda voor Nederland van binnenuit naar het centrum van de macht te brengen.

Toen viel het kabinet. Nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven.
Een nieuwe uitdaging. Hoe zorgen we dat we in verkiezingstijd tussen de partij campagnes ook een stem hebben die gehoord wordt? Een stem die de andere partijen niet zomaar kunnen overschreeuwen.
Het idee van een superPAC (Political Action Committee) was geboren. Met een aantal bevriende creatieven gingen we op zoek naar een vorm voor dit superPAC. Na een flink aantal sessies ontstond het idee voor een nieuwe manier van stemmen. Stembreker.nl. Een site waarmee je slim strategisch en niet langer op één partij stemt. Want wie voelt zich tegenwoordig nog 100% van één partij? Wie heeft er niet tot in het stemhokje getwijfeld op welke partij hij/zij moet stemmen? Wie vraagt zich niet af of ie niet beter strategisch kan stemmen? En hoe dan?
Daarnaast constateerden we dat we als kiezer geen invloed hebben op de coalitievorming. Terwijl dat juist het moment is waar alles besloten wordt. En door de versplintering is het bijna onmogelijk om kabinetten te vormen. De laatste formatie duurde maar liefst 127 dagen en coalities zitten de laatste decennia gemiddeld 2,5 jaar. Kortom, het huidige kiessysteem is niet meer van deze tijd. Tijd voor een nieuwe methode. Een die meer verbindt. Een die meer macht geeft aan de kiezer. Eentje die je laat stemmen op een coalitie.
Oke. En toen waren er nog vier weken over. Vier weken om een nieuwe manier van stemmen te realiseren.
Dankzij 51North (onze stressbestendige webbouwers) en de hulp van vele anderen is het gelukt en werd stembreker.nl een feit. Afgelopen weekend lanceerden we de site op Lowlands en in een twaalf pagina’s dikke special van NRC, vol prachtige illustraties van Dannes Wegman (Artbox)
Stembreker.nl is niet zomaar een verkiezingstool. Het is een experiment/voorzet tot het nieuwe stemmen en een campagne voor een verbonden en toekomstgericht Nederland. Deel het initiatief via Twitter en Facebook, praat erover maar vooral, stem mee! Vóór de toekomst!
Met heel veel dank aan: Rogier Verbeek, Stef Jongenelen, Joris Dommels, Sikko Gerkema, Matthijs Schoo, Jaap Kraan, Martijn Kalkhoven, Jeroen de Boer, Hans Prummel, Artbox, DDB/TribalDDB, Alfred Klaassen eva.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie