Pinnen bij de Bank Anno Nu

Opinie | 25 april 2012, 12:13

Ik ben niet zo’n fan van wat ik een reclamecreatief laatst hoorde noemen ‘moppentrommel’-reclame. Met van die quasi-grappige typetjes zoals de onlangs gesneuvelde Tineke Schouten in de C1000 commercials. Maar vaak moet ik mezelf terugfluiten; je bent nu eenmaal de doelgroep niet, denk ik dan. Toch kwam ik laatst weer een ‘humor om te lachen’ commercial tegen uit nogal onverwachte hoek. Niet van een FMCG-fabrikant of retailer, maar van dienstverlener ABN AMRO. Het gaat om een hele serie filmpjes – ook gelanceerd via YouTube – waarbij het merk betalen met je pinpas aan de man brengt.

Bea en Gea moeten het namelijk een week lang zonder cash doen. En elke dag belanden ze in een nieuwe situatie waarin hun pinpas oh zo handig is. Zo ook in dit filmpje bij de antiquair. Op z’n best zou ik dit werk willen omschrijven als een parodie op reclame - alleen niet zo'n hele goeie. Maar los van het feit dat ik er kromme tenen van krijg, begrijp ik niet zo goed dat ABN AMRO pinnen introduceert. Elke bank heeft toch een pinpas? Dat wist míjn oma 10 jaar geleden al.

En ook al richt de ABN AMRO zich hier duidelijk niet op mij, toch vraag ik me af of de vergrijzende Nederlandse bevolking zich op deze manier aangesproken wil zien. Is het niet een van de basisregels van seniorenreclame dat je senioren niet als zodanig stereotypeert?

Mijn grootste vraagteken wordt echter ingeleid door de vraag waar de ‘Bank anno nu’ is gebleven. De bank die ooit de Bank heette, heeft zijn moderne imago hier ingeruild voor een bank die op oubollige wijze uitlegt dat je met een pinpas kunt pinnen (sic).

Op zichzelf begrijp ik best dat de kredietcrisis het zelfvertrouwen van sommige banken een knauw heeft gegeven. En al helemaal dat ze niet zo hoog meer van de toren kunnen blazen – daar schreef ik mijn vorige nog over. Maar met deze laagdrempeligheid – om niet te zeggen platvloersheid - doet ABN AMRO zichzelf toch echt tekort. Als er namelijk één bank is die nog steeds op geloofwaardige wijze een moderne bank met aspiratie kan neerzetten, dan is het ABN AMRO wel. Wat dat betreft heeft de ABN volgens mij nog steeds een ijzersterk imago. Ik heb daarom ook zo’n vermoeden dat men zich bij de ABN AMRO op z’n zachtst gezegd niet zal herkennen in deze reclame. En dat Bea en Gea heel snel bijgezet zullen worden in het reclamegraf van irritante typetjes.

Over de auteur

Reacties op dit artikel (4)

Comment author avatar
Avatar

joost

(25 april 2012, 13:08)
Helemaal mee eens Wooter. Past helemaal niet bij het merk.
Avatar

Molovich

(26 april 2012, 14:02)
Ik was ook verbijsterd toen ik op een dag mijn youtube aanzette en daar die twee oude dametjes prominent boven zag prijken. Ik was nog verbijsterder toen ik vervolgens verder klikte en de eerste twee filmpjes bekeek. Flauw, lusteloos, uitgekauwd. Daar waren een flink aantal planken volledig misgeslagen.

Ook ik vroeg me wie dan de doelgroep was. Want als je mensen wil bereiken die nog niet weten dat je overal kunt pinnen, dan moet je toch niet op youtube zijn, lijkt mij. Dan kun je, ik noem maar wat, een commercial maken over een jongetje die zijn rapport aan oma in het bejaardenhuis laat zien en dat z'n oma vijf euro wil geven, maar dat haar kleinzoon alleen maar pin accepteert. Die commercial zend je alleen uit rond Hart van Nederland. Of voor mijn part rond de programma's van Omroep Max. Weet je tenminste zeker dat je boodschap aankomt.

Misschien, zo dacht ik, proberen ze met een omweg juist jongeren te bereiken. Door grappige oude dametjes te laten zien. Zoals Douwe Egberts een aantal jaar geleden. Maar dat was echt leuk. En dit niet. Dit waren oude dametjes die 'piece of cake' zeggen wanneer de ander een stukje cake naar binnen werkt. En die heel vaak 'knul' zeggen tegen mannen jonger dan veertig jaar. En die heel hard gillen als ze in een elektrisch karretje een rondje rond een standbeeld rijden.

En dan ook die productinformatie tussendoor! Daar zie je volgens mij aan: ze wilden iets leuks doen ter introductie van hun nieuwe youtubekanaal (want van push naar pull en van advertisers naar publishers) maar het moest toch ook informatief zijn.

Waarschijnlijk zag het er op papier heel leuk uit.
Avatar

Yella

(26 april 2012, 7:34)
klopt. voor de duidelijkheid,

p.s. deze rommel is niet door Selmore gemaakt.
Avatar

David Bours

(26 april 2012, 8:23)
Klopt als een bus. T'is op zijn zachts gezegd uitgekauwd. In dit soort campagnes worden ook steeds dezelfde (soort) acteurs gecast.

Gerelateerde items Abn Amro Bank Pinnen