door Nielsen, partner | 23 februari 2017, 9:56 in Media
#mediabestedingen

Bruto mediabestedingen dalen met 3,6%, maar radio en out of home groeien

Nielsen Media Research B.V., partner | 23 februari 2017, 9:56

Even jaren zijn over het algemeen betere jaren voor de (bruto) mediabestedingen dan oneven jaren, maar 2016 is daar een uitzondering op. De markt daalde met 3,6% en kwam uit op € 6,1 miljard tegen € 6,3 miljard in 2015.

Radio en out of home groeiden beide met 4% en ook televisie en folders noteerden een plus. Alle overige mediumtypen zagen de bruto mediabestedingen dalen.

De grootste daling was te zien bij de dagbladen. Het mediumtype kreeg te maken met een aanpassing van de tarieven, De meer CPM-gerelateerde tarieven hebben een negatief effect op de omvang van de bruto mediabestedingen. De daling van ruim 30% die daar mede het gevolg van was heeft een negatief effect op het totaal. 

Groeicijfers economie in het groen

De economie wordt zowel in het binnenland als in het buitenland getroffen door grote onzekerheid. Brexit en Trump zijn de belangrijkste factoren voor het mondiale economische klimaat, de lokale economie is in afwachting van de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Ook de aanhoudende terreurdreigingen en vluchtelingenproblematiek dragen niet bij tot algehele stabiliteit.

Ondertussen staan de groeicijfers wel in het groen. Het BBP neemt in 2016 en 2017 toe met 1,7%. Dat had nog hoger kunnen zijn zonder de genoemde onzekerheid en ook de afname van de gasproductie in Groningen heeft een negatief effect op het groeiscenario. Ondertussen heeft de overheid de financiële touwtjes goed in handen. Het tekort neemt verder af naar zelfs 0,7% in 2017. De EU-norm van 3% is daarmee nog verder uit zicht. 

Radio en out of home positieve uitschieters

Radio en out of home schrijven zwarte cijfers in 2016. Beide zijn goed voor 4% groei en houden de andere mediumtypen op afstand. Zoals gezegd zijn de bruto mediabestedingen bij de dagbladen flink gedaald, maar dat heeft een cosmetische oorzaak. Maar getuige de cijfers van ander printmedia, waren de dagbladen ook zonder de tariefsaanpassing bij De Persgroep en De Telegraaf onder de nullijn uitgekomen. Televisie en folders lieten een geringe groei zien afgelopen jaar. Bioscoopreclame leverde bijna 13% als gevolg van minder grote titels op het doek.

Aandeel retail neemt verder toe

Retail en voedings- en genotmiddelen blijven op afstand de twee grootste hoofdgroepen. Samen zijn ze goed voor ruim een derde van alle bruto mediabestedingen, waarbij retail de boventoon voert. Binnen retail zijn het vooral de supermarkten die elkaar sterk beconcurreren via de media, maar ook drogisterij Kruidvat laat flink van zich horen.

Procter & Gamble stoomt op naar tweede plaats

De overmacht van retail en voedings- en genotmiddelen is ook terug te zien aan de top van de adverteerderslijst. Ofschoon Unilever flink heeft bezuinigd op media, blijft het de nummer één positie behouden. Concurrent Procter & Gamble stoomt op van een tiende naar een tweede plek en zit Unilever nu behoorlijk op de hielen. Opvallend is ook de opmars van Tele2. In 2015 nog bijna onzichtbaar op een 146e plaats, een jaar later met stip op 22 met vooral televisie en out of home.

Bruto mediabestedingen in tien jaar tijd gestegen met 10%

Over langere periode gemeten is te zien dat de markt voor bruto mediabestedingen in tien jaar tijd met 10% is toegenomen. Maar die groei is niet gelijk verdeeld over de verschillende mediumtypen. Televisie, radio en out of home noteren een positief saldo na tien jaar, de andere mediumtypen hebben onderweg budget ingeleverd. De vaktijdschriften en publiekstijdschriften liepen de grootste schade op met afnames van respectievelijk 53% en 40%. 

Bestel het Nielsen Jaarrapport Bruto Mediabestedingen .

 

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar