door FD Mediagroep, partner | 27 oktober 2017, 9:00 in Media
vanlanschot Fd Beleggen

FD.nl meest favoriete beleggingsnieuwssite van Nederlandse miljonair

FD Mediagroep, partner | 27 oktober 2017, 9:00

Het aantal miljonairs in Nederland is gestegen ten opzichte van begin 2016. 106.200 huishoudens in Nederland zijn miljonair, dit zijn er 500 meer dan vorig jaar. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Vermogend Nederland’ uitgevoerd door Van Lanschot onder eigen klanten en een landelijk CBS-onderzoek naar de miljonair in Nederland.

Mediabronnen
Miljonairs in Nederland hebben een aantal verschillende favoriete mediabronnen. Zo zijn NPO Radio 1 (50%), BNR nieuwsradio (34%) en NPO Radio 4 (27%) de meest beluisterde radiostations onder de miljonairs. FD.nl wordt met 29% de meest favoriete website benoemd. De top drie meest favoriete beleggingnieuwsssites bestaat uit FD.nl, DFT.nl en IEX.nl (29%, 19% en 18%). Daarnaast blijkt ook dat ‘grootmiljonairs’ (met een vermogen van meer dan vijf miljoen) en (oud) ondernemers gemiddeld vaker gebruik maken van FD.nl (41% en 33%).

Wonen
Zeeland is de provincie met de hoogste miljonairsdichtheid (1,8%). De tweede provincie is Utrecht (1,6%). In Utrecht is het percentage miljonairs al jaren stabiel maar in Zeeland is een duidelijke toename in het aantal miljonairs te zien. Qua woonplaatsen blijven Laren, Blaricum en Bloemendaal met tien procent de dichtstbevolkte miljonairsplaatsen van Nederland. Huren is met tien procent niet populair onder de miljonairs. Daar staat tegenover dat 45% van de niet-miljonairs in een huurwoning woont. De woning van een miljonair heeft een gemiddelde waarde van € 531.000. Dit is ruim twee keer zo veel als de gemiddelde waarde van de woning van een niet-miljonair (€ 242.000).

Verschil in generaties
Er is een verschil aan te duiden tussen de ‘jonge en de oude’ generatie van miljonairs. De oude generatie steekt het vermogen in goede doelen, schenken aan familie en kopen zorg in. Jongere miljonairs sparen het vermogen om eerder te kunnen stoppen met werken, voor de studie van kinderen, het aflossen van een hypotheek en om te investeren in een eigen bedrijf.

Daarnaast is er een trend vast te stellen bij de jongere generatie miljonairs, ‘Impact Investeren’. Dit zijn projecten waarin wordt geïnvesteerd maar naast de winst is ook de maatschappelijke relevantie belangrijk. Een op de zeven miljonairs investeert in dit soort projecten op het gebied van milieu, duurzame energie of onderwijs. 30% van de miljonairs heeft interesse in deze trend, zo blijkt ook hoe jonger de miljonair hoe groter de interesse.

Beheer vermogen
Miljonairs steken redelijk veel tijd in het beheer van hun vermogen, zes op de tien miljonairs besteden een paar uur per maand hieraan. Ruim een kwart van de miljonairs is hier een paar uur per week mee bezig.

De miljonairs reserveren het vermogen om de huidige levensstijl in stand te kunnen houden. Bijna de helft van de miljonairs met meerderjarige kinderen heeft hen al voorbereid op de vermogensoverdracht. Ruim 28% heeft dit nog niet gedaan en is dit voorlopig nog niet van plan. Vaker bereiden vrouwen, groot-miljonairs en ouderen hun kinderen wel voor op het beheer van vermogen. Miljonairs die hun kinderen al hebben voorbereid hebben dit gedaan door een deel van het vermogen over te dragen en/of het gesprek met hen aan te gaan.

Door de huidige lage rentestand gaan miljonairs anders met hun vermogen om (volgens 63% van de miljonairs). Sinds vorig jaar heeft 43% een kleiner deel van het vermogen ondergebracht in spaartegoeden en deposito’s. 51% heeft juist meer vermogen gestoken in aandelen, beleggingsfondsen en vergelijkbare producten.

Meer informatie over het Van Lanschot onderzoek? Klik dan .

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Dit is een bijdrage van

FD Mediagroep

Partner

Meer van deze partner
Whitepapers van deze partner