Premium

Burgemeester Haaren stuurt pers weg van bijeenkomst, maar die blijft gewoon zitten

Bewoners moeten 'vrij kunnen praten' zonder aanwezigheid journalisten, aldus gemeente

Burgemeester Jeannette Zwijnenburg van de Brabantse gemeente Haaren heeft donderdag samen met haar communicatieadviseur geprobeerd de pers van een informatiebijeenkomst voor bewoners te verwijderen. Zonder succes. 

De gemeente Haaren had een bijeenkomst in de raadszaal belegd voor de carnavalsverenigingen in Haaren over een vervoersverbod met carnaval.  Dit had veel losgemaakt bij de inwoners die vreesden dat ze niet meer op grote carnavalswagens naar optochten en andere evenementen mochten gaan. Dat fenomeen is in Haaren en omringende gemeenten erg in trek bij de jeugd.

De opwinding was groot, zo bleek, er waren ruim honderd jonge carnavalsvierders aanwezig op de bijeenkomst van de gemeente. 

Niet welkom

Opvallend was dat Haaren, ondanks het nogal openbare karakter van de bijeenkomst, had besloten dat journalisten niet welkom waren. Een van hen, Joris van der Pijll van Oisterwijk Nieuws, was hier niet van op de hoogte gebracht, en ging fotograferend met het publiek mee naar binnen. 

Zwijnenburg zelf en een communicatieadviseur van de gemeente sommeerden hem naar buiten te gaan. Ze refereerden daarbij aan afspraken dat de pers buiten moest wachten; de media konden hun vragen later kwijt tijdens een persbijeenkomst. 

Toen Van der Pijll zag dat er ook andere media, waaronder het Brabants Dagblad en omroep Brabant aanwezig waren, weigerde hij te vertrekken. Er ontstond wat commotie, de burgemeester en 'communicatie' staakten daarop hun poging. 

Vrije nieuwsgaring

Volgens Van der Pijll was het persverbod belachelijk, het ging om een bijeenkomst met een publiek karakter, gezien het onderwerp en de enorme opkomst van meer dan honderd mensen. Van der Pijll vindt dat een verslag van zo’n bijeenkomst valt onder de vrije nieuwsgaring.

De gemeente Haaren is dat niet met hem eens, en vindt het persverbod geëigend. Bewoners, aldus de afdeling Communicatie van Haaren, moesten ‘vrijuit kunnen praten’ en niet gehinderd worden door de aanwezigheid van journalisten. 

Dat er geen persoonlijk uitnodigingsbeleid voor de bijeenkomst was, doet niets aan af aan de beslotenheid ervan, aldus een woordvoerder van Haaren. 

Foto: screenshot van Haarense Omroep Stichting tijdens aanvaarding van burgermeestersambt door Jeanette Zwijnenberg

Advertentie
premium

Registreer en probeer 1 maand gratis

Om dit artikel te kunnen lezen heb je een Premium account nodig. Registreer nu en probeer de eerste maand gratis.

Probeer 1 maand gratis Abonneer direct

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie