Premium

Die nieuwe slogan van Rutte III? Zes veel leukere alternatieven van communicatieprofs

  • PR
  • 11 October 2017
  • Rocco Mooij

'Vertrouwen in de toekomst', luidt de slogan van het nieuwe kabinet. Fantasielozer bestaat niet. Daarom vroegen we zes vakgenoten om een goed bekkend alternatief. Van het Rutte III Lied tot een Haags 'Sâme kôme we d'r uît.

‘Heel Holland Haakt Aan’

Reint Jan Renes, Lector Hogeschool Utrecht

Mijn eerste associatie ‘Heel Holland Haakt Aan’. We zitten na een tijd waar financieel weinig mogelijk was, weer in een periode van opbouw waarbij iedereen profiteert en alles kan. Iedereen die het de afgelopen jaren zwaar heeft gehad (onderwijs, zorg, defensie, etc.) krijgt financiële of politieke steun. We hebben de breedste, meest eclectische coalitie ooit en daarmee ook een brede representatie van onze bevolking. Iedere mening en opvatting mag er zijn. Van heel christelijk tot heel liberaal. Van staand het Wilhelmus (CDA) zingen tot een oproep voor brede samenwerking met Europa (D66). Van een voltooid leven tot het verlagen van de eigen risico. Spruitjes in een bedje van kaviaar gecombineerd met een vegetarische cordon bleu gevuld met quinoa. Heel Nederland gaat er op vooruit, iedereen haakt aan. Het poldermodel is weer helemaal terug.

 

Voor een duurzaam welvarend Nederland

Jan Driessen, Q & A Communicatie

Een motto van een nieuw kabinet moet iedereen aanspreken en enthousiasmeren. Zo’n titel moet dus instant helder zijn; echt onderscheidend en gericht sturend zijn. Het moet de kortste samenvatting van de missie van dit kabinet vertolken. “Vertrouwen in de toekomst”, is daarom geen passende samenvatting; het lijkt meer op ijdele hoop. Dit motto maakt ook kwetsbaar, en kan ook heel makkelijk tegen het kabinet gebruikt worden. Nederland doet het aantoonbaar goed, we hebben één van de snelst groeiende economieën in de westerse wereld. We leven in een tijd van snelle vooruitgang, duurzame innovatie en gillende ambitie. We kunnen niet alleen vertrouwen op een betere toekomst, als we aanpakken en duurzaam vernieuwen kunnen we dat ook blijvend bewijzen. Het hele regeerakkoord ademt verder ook precies die tijdgeest en geeft al lezend ook die energie en overtuiging. Dit verbindende middenkabinet gaat niet op de winkel passen. Dit kabinet wil de middengroepen intensiever betrekken en meer laten profiteren van onze groeiende welvaart. Dit kabinet wil Nederlanders weer écht trots op ons eigen land laten zijn. Dat kabinet verheft zich met dit regeerakkoord daarom ook ver boven de platte angstschreeuwers van uiterst links en uiterst rechts. Heel jammer dus dat die aansprekende en overtuigende geestdrift zich niet vertaald heeft naar een meer pakkend en passend motto. Wees helder in waarom al deze maatregelen nu genomen worden: Wees helder in de drijfveren en het hogere doel van dit kabinet: Voor een duurzaam welvarend Nederland dus.

'Nederland is een werkwoord'

Jan-Willem Wits, Words are Deeds

Dit is geen land van dromers en dichters maar van doeners en durfallen. Daarom verspillen wij geen tijd aan het bouwen van luchtkastelen. Wij steken de spa in de grond en gaan gewoon aan de slag! Wij willen een robuust land, waarin iedereen de mouwen opstroopt, van het leven iets geweldigs maakt en ook een arm slaat om mensen die het minder hebben. Wij willen een succesvol land, waarin de motor van de BV Nederland op volle toeren draait, een land dat wereldwijd aan de top staat op het gebied van innovatie, duurzaamheid en digitalisering. Wij willen een zelfbewust land, waarin we weten waar we naar toe gaan maar ook waar we vandaan komen. Laten we samen dat Nederland bouwen, beter maken en behouden. Iedereen doet mee. Jong en oud, rijk en arm, zwart en wit, homo en hetero, moslim, christen of helemaal van God los. Wat ons bindt, is ieders vrijheid om eigen keuzes te maken. En het respect dat wij hebben voor de keuzes van anderen. Een land waarin alle mensen de kans krijgen om iets met hun leven te ondernemen. Nederland is nooit af. Nederland is een werkwoord.

'Sâme kôme we d'r uît. Voor elkaâh.

Jeroen van Seeters, Hill+Knowlton Strategies

Niet dat ik op mijn vakantie het gehele regeerakkoord al heb kunnen doornemen, maar wel de persverklaring - en de aanloop naar het finale akkoord toe. Het heeft een beetje een Koot-en-Bie-achtig gevoel. Spreek het akkoord maar een licht Haags uit. "Vertrâhwe in dâ toekoms". Mijn slogan - alles overziend en doornemend is een optimistische variant van het oude adagium van De Tegenpartij 'Ieder voor ons eigen', en dan denk ik aan 'Samen komen we d'r uit. Voor elkaar'. Of op z'n Haags: 'Sâme kôme we d'r uît. Voor elkaâh. Want na bijna 200 dagen, na verkennen, boos weglopen, onwaarschijnlijke combi's, verschillen overbruggen, sputterende partijprominenten en controversiële onderwerpen, is hier toch sprake van een optimistisch kabinet, bereid tot compromis en collaboratie. Of zoals de Positivoos zouden zingen 'Ons Akkoord is de beste'.

Komamma Hemagoe

Jan Kuitenbrouwer, Woorden die Werken

Ooit, toen ik opgroeide, was het normaal om reikhalzend uit te zien naar de toekomst. De mens was de oplossing van alles problemen. Nu is de mens de oorzaak van alle problemen en is het normaal om bang te zijn voor de toekomst. Daarom hebben we een jaar of tien geleden het woord ‘toekomstbestendig’ uitgevonden. Krasbestendig, schokbestendig, toekomstbestendig. Deze irrationele angst voor de toekomst is een belangrijke oorzaak van het populisme. Het is dus goed dat dit kabinet hier iets tegen gaat doen. Inhoudelijk ben ik het dus geheel eens met dit kabinetsmotto. Het is alleen nogal zouteloos en obligaat geformuleerd. Er was duidelijk te weinig tijd om dit idee goed te framen. ‘Vertrouwen in de toekomst.’ Geen poëzie! Geen energie!

Ik feliciteer het nieuwe kabinet met de keuze van haar missie brengt het volgende advies uit.

Thema: Het Komt Allemaal Helemaal Goed.

Of, zoals veel mensen dat tegenwoordig zeggen: komamma hemagoe.
Laat het even van je tong rollen.
Komamma Hemagoe!
Roep het even uit volle borst voor je uit.
Komamma Hemagoe!
Voel je het? De energie en de daadkracht? Het optimisme?

Net als Hakuna Matata, komt dit motto het beste tot zijn recht in een lied. Het Rutte III-lied.

heb geen zorgen,
zing gewoon dit lied
Komamma Hemagoe!
’t is een theorie,filosofie,
Komamma Hemagoe!

'Zo maar doen...'

Jan Schinkelshoek, Schinkelshoek-Verhoog

Al een tijdje ben ik gecharmeerd van 'zo maar doen...'. Dat past prima bij een kabinet dat, zonder zich te verliezen in grootse vergezichten, nuchter aan de slag gaat. Het is in elk geval Mark Rutte op het lijf geschreven, Het kan regeringspartijen van zo uiteenlopende slag en soort bij elkaar houden. En het is een prima methode om het vertrouwen in de toekomst te herstellen.

Advertentie
premium

Registreer en probeer 1 maand gratis

Om dit artikel te kunnen lezen heb je een Premium account nodig. Registreer nu en probeer de eerste maand gratis.

Probeer 1 maand gratis Abonneer direct

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie