Google gebruikte de hoofdtelefoonpoort als ludiek verkoopargument, maar verwijdert 'm nu zelf ook

Google plaagde concurrent Apple destijds om het schrappen van de hoofdtelefoonpoort op de iPhone, maar laat 'm nu zelf weg op de Pixel 6A.

Google Pixel 6A
Afbeelding: Google

Google heeft de Pixel 6A gepresenteerd, zijn nieuwste smartphone die in de zomer uitkomt (niet in Nederland). Opvallend is dat de telefoon geen 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting heeft. Dat lijkt niet bijzonder omdat veel moderne smartphones een 3,5mm-poort missen, maar is in het geval van de Pixel 6A noemenswaardig omdat Google de audiopoort wel in vorige generaties Pixel A-toestellen stopte.

Het bedrijf gebruikte de vertrouwde audiopoort zelfs jarenlang als een marketingargument van Pixel-smartphones toen concurrerende merken 'm met pensioen stuurden. 

Advertentie
advertisement

iPhone 7 uitgelicht

Grote concurrent Apple was in 2016 de eerste grote fabrikant die het aandurfde om een smartphone (de iPhone 7) zonder audiopoort te lanceren. Apple zelf sprak van een gedurfde stap richting de toekomst - van draadloze oordopjes - maar Google dacht daar anders over. Toen het even later de Pixel (1) presenteerde, werd de aanwezige hoofdtelefoonpoort aangeduid als 'tevreden niet nieuw'. 

Een steekje onder water dat een jaar later als een boomerang terugkwam, toen Google de Pixel 2 zónder audiopoort uitbracht. Daarna volgden Pixel A-toestellen die weer wél een audiopoort hadden. Bij de Pixel 5A die in de zomer van 2021 uitkwam, lanceerde Google zelfs een twee minuten durende videoreclame die volledig om de audiopoort draaide. Die commercial is hieronder terug te kijken. 

Opnieuw een misser

Dat Google met de Pixel 6A een smartphone zonder hoofdtelefoonpoort lanceert, past in de trends van de telefoonmarkt. Maar voor de tweede keer in een paar jaar haalt het bedrijf zo het nieuws omdat het eerst de concurrentie plaagt om het schrappen van de poort, en het daarna zelf ook doet. Ook internationale techmedia als The Verge schrijven dat Google met deze strategie vooral een parodie van zichzelf wordt. 

Advertentie