Premium

Hans Laroes fantaseert over later – als hij met zijn kleinzoon kan praten over vroeger

Geeft niet dat je het niet begrijpt Levi, heel 2017 was een fake-jaar

[Door Hans Laroes]

Soms hebben Levi van net twee en ik al echte gesprekken. Van een paar zinnetjes. Over helikopters en brandweerman Sam en appeltaart en Cocopoes van de buren.

Ik verheug me op onze gesprekken later, over vroeger.

‘Vertel nog eens van dat jaar dat ik twee werd, opa…’

-Joh, Levi, die jaren, die lijken op voetstappen die je in de slik zet. Jaar voor jaar, stap voor stap. Een paar stappen terug, daar begint het al te vervagen.

‘Niet doen of je dement wordt opa. We hadden het er net over hoe leuk ik Sinterklaas vond, vroeger, voordat we besloten voortaan alleen Kerst te vieren.’

-Oh ja. Onze verzetsdaad tegen het kabinet-Baudet dat in de Wet op het Behoud van Onze Hoogst Eigen Cultuur had bepaald dat Piet zwart moest blijven. Ik herinner me nog hoe geweldig jij het feest vond. Hoe je met glimmende oogjes en rode wangen liedjes zong omdat je Sint en de roetveegpieten zo leuk vond. En die cadeautjes fantastisch, natuurlijk. Niemand van jouw leeftijd eiste toen een zwarte Zwarte Piet.

‘En toen woonde ik nog wel in Zwolle, ver buiten jouw Gordel van Superieur Denken. Mama, papa en ik vonden het heel normaal, dat feestje een beetje te veranderen, zodat Louis voortaan ook weer vrolijk mee kon doen, zonder dat ze “Louis, jij bent een echte” tegen hem zongen. Ik vond die mannen die met die zwarte gezichten voor onze school stonden te demonstreren wel eng, overigens.’

-Ach ja, het jaar van de Enge Mannen. Herinner je de naam Trump, president van Amerika?

‘Die werd afgezet?’

-Ja. Veel later. Obama ken je natuurlijk wel. Een bekende Amerikaanse schrijver zei dat Obama de eerste zwarte president was, en door z’n verkiezingen duidelijk maakte dat iedereen, ook zwarten, ook latino’s, alles kon worden waarvan ze droomden. Maar hij zei ook dat Trump de eerste echte wítte Amerikaanse president was, die wilde bewijzen dat alleen een witte man recht had op macht, geld, positie, vrouwen.

‘Vrouwen? Die hadden toen toch evenveel kansen?’

-Dat werd gezegd. Maar het is niet voor niets dat in 2017 die MeToo-beweging begon. Veel mannen wisten nog steeds niet hoe ze normaal en respectvol met vrouwen moesten omgaan. De vrouwen hadden het definitief gehad met al die grijpgrage bazen en andere machtsmisbruikers. 2017 was eigenlijk een van die lange reeks van jaren waarin mensen elkaar vooral géén ruimte wilden geven en níet naar de ander wilden luisteren. Ze wilden elkaar vooral overschreeuwen en elkaar met vooroordelen verwonden. Dat vonden ze normaal. Dat moest toen. Normaal.

‘Opa, jij werkte toen toch bij het Fake-nieuws?’

-Uhm, dat was een paar jaar daarvoor. Ik werkte bij de Staatsomroep die in opdracht van Soros de samenleving moest manipuleren.

‘Snap ik niet.’

-Geeft ook niet, lieve Levi. Laat maar. Vergeet ’t. Eigenlijk was heel 2017 een fake-jaar.

FOTO: ANP

Hans Laroes was hoofdredacteur van NOS Nieuws en is nu hoofdredacteur bij KRO-NCRV.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie