iPhone, iPod Touch en iPad handheld consoles van de toekomst...

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Uit resultaten van Newzoo’s “International Gamers Survey 2010” blijkt dat in de Verenigde Staten meer dan 40 miljoen mensen games spelen op hun iPhone, iPod Touch of iPad. Dit is vergelijkbaar met het aantal Nintendo DS en DSi spelers van 10 jaar en ouder: 41 miljoen. De PSP van Sony wordt gebruikt door 18 miljoen Amerikanen. In Nederland ligt de verhouding anders. Er zijn 2,8 miljoen Nederlanders die “mobiele games” spelen op de Nintendo DS of DSi vergeleken met 800.000 en 600.000 voor respectievelijk Apple en Sony. Het totaal aantal “Apple iOS” gamers in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland en België is meer dan 20 miljoen.

Nintendo en Apple delen een deel van de markt.
Bijna 14 miljoen van de Nintendo DS/DSi gamers (34%) speelt ook op de iPod Touch en andersom. Uit de data blijkt tevens dat 90% van de mensen die games speelt op de iPad ervaring heeft met de iPhone of iPod Touch.

Peter Warman, directeur van Newzoo voegt toe: “De groei in de verkoopcijfers van de iPod Touch kan een teken zijn dat Apples mobiele devices steeds meer gezien worden als game platform. Jongeren lijken de iPod Touch nu zelf te kopen na hun eerste ervaring op de iPhone of iPod van hun ouders. De claim van Steve Jobs vorige week dat hij 50% van de mobiele gamemarkt in handen heeft was wat voorbarig, maar dat Apple een serieuze concurrent voor Nintendo is, blijkt duidelijk uit de cijfers .”

Spelen vs. betalen
Twee-derde van de Amerikaanse PSP en iPad gamers spelen minstens 3 keer per week op hun mobiele apparaat, vergeleken met ongeveer 50 procent voor de DS, DSi, iPhone en iPod Touch. Het percentage spelers dat betaalt voor mobiele games in Amerika is een stuk groter voor de Nintendo DS/DSi (67%) en voor de Sony PSP (66%) vergeleken met de iPod Touch/iPhone (45%) en de iPad (32%). Ook in de hoeveelheid geld die men gemiddeld uitgeeft aan “mobiele” games hebben de DS/DSi en PSP een duidelijke voorsprong op Apple. 53% van DS/DSi en 59% van de betalende PSP gamers geeft meer dan 10 dollar per maand uit, vergeleken met de 38% voor de iPhone en iPod touch. Dit komt natuurlijk ook doordat er heel veel gratis games beschikbaar zijn voor Apple's consoles en de gemiddelde prijs van games rond de 2 dollar ligt, terwijl games voor DS en PSP rond de 30 euro van de hand gaan...

Het blijft bijzonder dat Apple er (wellicht onbedoeld) in slaagt in potentie de grootste gameconsole producent van de wereld te worden, want games is toekomst!

Advertentie
advertisement
Advertentie