Premium

Volgens Jacques Tichelaar hielpen persvoorlichters zijn ‘persoonlijkheid naar de klote’

‘Persvoorlichters, spindoctors – het is een betonnen vat’, zegt de voormalig PvdA-fractievoorzitter in een Volkskrant-interview.

Jacques Tichelaar verlaat het Provinciehuis nadat hij is opgestapt als CvdK
ANP, Bart Maat

Jacques Tichelaar, de voormalig fractievoorzitter van de PvdA en commissaris van de koningin in Drenthe, heeft in een interview met de Volkskrant uitgehaald naar zijn politieke broeders van de PvdA. Ook de persvoorlichters en spindoctors kregen een veeg uit de pan.

Tichelaar werd in 2006 fractievoorzitter van de PvdA. Die functie bleek ‘de weg naar de eenzaamheid’. Hij ging ten onder aan wat hij noemt de ‘Bermuda-driehoek’ van het kabinet, het coalitieoverleg en zijn eigen fractie.

‘Nergens hoor je meer helemaal bij’, zegt hij in het interview met de Volkskrant. ‘Je kunt niet meer zeggen wat je wilt. De woordvoerders, persvoorlichters, spindoctors – het is een betonnen vat. Je persoonlijkheid gaat naar de klote.’

Advertentie
advertisement

Draaien

Tichelaar zocht medialuwte in Drenthe, waar hij in 2009 commissaris van de koningin werd. Hij kon niet lang van zijn relatieve rust genieten. Uit onderzoek van de Volkskrant en Dagblad van het Noorden bleek dat hij de integriteitscode brak door zijn schoonzus een ontwerpopdracht toe te spelen bij de herinrichting van Huize Tetrode in Assen.

Tichelaar ontkende aanvankelijk in alle toonaarden en richtte zijn pijlen op Dagblad van het Noorden en de Volkskrant. ’Het is van belang voor de Drentse burgers, er is hoor en wederhoor nodig, zodat de burger zelf een conclusie kan trekken.’

Had hij maar een persvoorlichter geraadpleegd, die had hem deze opmerking vast ontraden. Een paar dagen later moest Tichelaar in een brief aan Provinciale Staten toegeven dat hij toch bij de toewijzing van het bedrijf van zijn schoonzus betrokken was. Hij hield wel vol dat er van kwade opzet geen sprake was.

Aftreden

Tichelaar moest aftreden, ook omdat er sprake was van herhaling. In 2013 trad hij  als commissaris van de Koning op als bemiddelaar in een conflict tussen de Coevorden en zijn zwager Jos Wijland. Na die zaak beloofde Tichelaar dat hij nooit meer voor een familielid zou bemiddelen.

De ervaringen van Tichelaar werden vastgelegd in het boek Slagkracht – Het verhaal van Jacques Tichelaar van Birte Schohaus.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie