#Lekkersociaal #42: Over nieuwe Facebook functies en video, video, video

Creatief digitaal bureau Blauw Gras praat je bij! Deze week over een Snapchat-like functie op Facebook, een onbetaalbaar nieuw social media kanaal en veel meer!

  • Blog
  • 20 October 2016
  • Erik Wiese

Het concept Snapchat is populair bij de andere social media kanalen. Eerder ging Instagram er al vandoor met het idee Instagram Stories. Nu is er een tweede imitator. De nieuwe Facebook functie heet .NjOq7">Messenger Day en is in Polen en Australië al geïmplementeerd in Facebook Messenger. Het concept is vrijwel gelijk aan Snapchat: je kan foto’s posten die je vrienden 24 uur lang kunnen zien voordat ze verdwijnen. Is er nog verschil? Yep, Messenger Day heeft geen hilarische filters. Dus mocht je nog steeds dubbel liggen als je jezelf in een likkende hond ziet veranderen, raden we je aan om het bij Snapchat te houden.

Dit is niet de eerste keer dat er iets tussen Facebook en Snap Inc. gebeurt. Toen Snapchat populair begon te worden, was Mark Zuckerberg vastberaden om ze onderuit te halen. Hij kwam met zijn eigen Snapchat app dat Poke heette. Poke werd een complete flop en is uiteindelijk zonder waarschuwing verwijderd als applicatie. Toen Zuckerberg door kreeg dat hij niet kon winnen van Snap Inc.’s Evan Spiegels besloot hij om het te kopen. Zoals we al eerder vertelden, deed Zuckerberg een belachelijk bod, wat Spiegel afwees… Maar goed ook, nu gaat Snap Inc. de beurs op voor 25 miljard!

Zuckerberg probeert duidelijk een beetje mee te pikken van de hype die Snapchat zo succesvol heeft gemaakt. Het blijft natuurlijk een klein onderdeel van de lijst van verschillende functies die Facebook te bieden heeft, maar Zuckerberg zal vast een grijns op zijn gezicht hebben. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, right?


Instagram Stories worden uitgebreid

We gaan nog even door met Snapchat copycats. Instagram, dat het concept als eerste overnam in de vorm van , heeft de functie namelijk uitgebreid. Vanaf nu kun je bij de Explore-tab van Instagram ook Stories zien.

Deze tab geeft een persoonlijk overzicht van Instagram accounts die jij waarschijnlijk leuk vindt om te volgen. Kijk je vaak make-up tutorials dan zal je Explore-tab er vol mee staan. Like je het liefst foto’s van snelle auto’s, dan zal dat veel meer bij je terug komen. En nu kun je dus ook genieten van Stories die bij jouw passen. Volgens Snapchat gebruiken 100 miljoen mensen de Instagram Stories elke dag en hetzelfde aantal gebruikt de Explore-tab. Het lijkt er dus op dat het een succesvolle uitbreiding zal zijn om als Instagrammer te verkennen!

De video hype gaat door

Twitter kwam deze week met een nieuwe manier om hoge kwaliteit live video streams te delen op Twitter en Periscope. Het heet en is op dit moment beschikbaar voor geselecteerde Twitterpartners. Voorheen was het mogelijk om met Periscope live video’s te streamen op de app zelf en deze via een link te delen op Twitter. Nu kunnen bedrijven hoge kwaliteit livestream video’s uitzenden via externe camera’s.

Het was al bekend dat Twitter een verschuiving wil maken van een messaging kanaal naar een videoplatform met ‘livestreaming’ en nieuwe uitzendrechten voor sportwedstrijden. Op deze manier kun je via Twitter live alle wedstrijden, interviews en debatten volgen. Let the games begin!

Facebook second screen

Vanaf nu kun je alle via Chromecast, Apple TV en andere Airplay apparaten. Je kon eerder al filmpjes vanaf je telefoon afspelen op je tv, maar dit is toch anders. Je kan namelijk verder met andere dingen op je telefoon terwijl de video wordt afgespeeld. Terwijl je video over Trump en Clinton op de buis te zien is, kan jij zelf verder door je Facebook Feed scrollen.

De functie werkt ook op je desktop en met Facebook Live. In het geval van dat laatste is het natuurlijk vooral erg handig. ‘Normale’ filmpjes kan je nog terug kijken, maar bij het terugkijken van een livestream is de charme van de video er toch wel af. 
 

Advies krijgen van Facebook

Als je iets nieuws wil uitproberen, vraag je altijd aan vrienden om je heen wat ze aanbevelen. Waar kan ik het beste mijn kapotte schoenen laten maken? Waar kan ik een leuk cadeautje vinden voor mijn schoonmoeder? En wat is een lekker Italiaans restaurant in de buurt? Allemaal vragen die je makkelijk op Facebook kan posten om een antwoord te krijgen.

Facebook wil het nog makkelijker voor je maken met de nieuwe functie . Wanneer je een vraag stelt op Facebook kun je deze functie aanzetten en dan verschijnt er een kaart met suggesties aan de hand van je vrienden op Facebook. Alle Italianen bij jouw in de buurt zijn in kaart gebracht en je kan zelfs reserveren zonder Facebook te verlaten, mits het bedrijf zich heeft aangemeld bij Facebook. Dat doen ze dan toch weer erg slim natuurlijk! 

Only for the rich and famous

Er is een nieuw social media kanaal dat eigenlijk helemaal niet zo heel sociaal is. Het heet en is ontstaan vanuit de vraag naar exclusiviteit. Consumenten willen het gevoel hebben dat ze ergens bij horen en al helemaal dat ze speciaal geselecteerd zijn om ergens bij te horen. Dan voel je je pas echt bijzonder.

De app is gratis en iedereen kan het downloaden. Maar is het dan nog wel exclusief? Zeker weten! Want om actief gebruik te kunnen maken moet je 1.000 dollar per maand betalen! Iedereen kan Instagram gebruiken, maar als het geld op je rug groeit kun je de Rich Kids community joinen. Zoals de website zelf zegt: ‘If it’s too much for you, it’s  not for you’.

Jaarlijks 12.000 dollar betalen om gebruik te maken van een social media kanaal lijkt ons niet helemaal normaal. Maar om de gebruikers toch een goed gevoel te geven over de maandelijkse betaling gaat eenderde van je dollars naar goede doelen. Deze goede doelen zetten zich in voor de educatie van kinderen zodat die kans krijgen op een beter leven. Kun je aan het einde van de dag toch met een gerust gevoel naar je bed! Wij vermoeden dat het nog wel eens een uitstekende PR-stunt zou kunnen zijn. Time will tell. 

Dit was dan weer de van deze week. Alvast een heel fijn weekend en hopelijk staat er een leuk ADE feestje op de planning!

Deze bijdrage is geschreven door . Wij zijn een creatief digitaal bureau met een voorliefde voor social media. In onze thuishaven aan het Amsterdamse IJ creëren wij creatieve concepten, relevante content, digitale activaties en impactvolle (media)campagnes.

Advertentie