MOA Ombudsman berispt 3 politieke partijen

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Drie grote politieke partijen gebruiken onzuivere en dus misleidende onderzoeksresultaten om het publieke debat te beïnvloeden, zo MOA Ombudsman Lex Olivier.

Zowel de SP, D66 als GroenLinks presenteren volgens hem onbetrouwbare onderzoeksresultaten als landelijk representatief. Olivier: 'De partijen proberen zo het publieke debat te beïnvloeden met een onzuivere weergave van de werkelijkheid. Dat heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de maatschappelijke besluitvorming, maar is ook schadelijk voor het imago van het markt- en opinieonderzoek.'

De SP-enquete Huisartsenzorg, GroenLinks enquete over kinderopvang en een ondernemersonderzoek van D66 werden alle onzorgvuldig uitgevoerd. Desondanks gebruikten de partijen de resultaten om de publiciteit te zoeken en/of het debat aan te gaan in de Tweede Kamer. 'De politieke partijen rapporteren over deelnemers aan het onderzoek en suggereren vervolgens dat dit de mening van de Nederlander in het algemeen is,' aldus Olivier.

MOA, Center for Information Based Decision Making & Marketing Research, riep in 2010 de onafhankelijke ombudsman in het leven, om het publiek te behoeden voor misleiding en om de geloofwaardigheid van het onderzoeksvak te waarborgen.

De 3 politieke partijen publiceerden op zelfselectie gebaseerde onderzoeksresultaten. Bij zelfselectie beslissen (potentiële) respondenten echter zelf of ze meedoen aan een onderzoek. 'Vooral respondenten met een uitgesproken mening doen dan mee en dit geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid,' zegt Olivier.

Olivier deelde zijn conclusies met de partijen, maar die reageerden volgens hem ontwijkend of ontkennend. 'De SP ergerde zich zelfs aan de inmenging van de MOA.' Toch hoopt Olivier dat de partijen zijn aanbevelingen zullen overnemen. 'Betrokken politieke partijen hechten aan openheid en transparantie en deze werkwijze past hen dus niet. Doe het goed of doe het niet.'

De MOA roept tot slot journalisten op om dit soort enqueteresultaten kritischer te beoordelen wanneer ze in de openbaarheid worden gebracht.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie