Premium

OM komt met verklaring over #metoo, NOS mist net de strekking ervan

Slachtoffers 'kunnen aangifte doen' wordt: ‘moeten zich zo snel mogelijk melden‘

  • PR
  • 10 November 2017
  • Redactie Adformatie

Het Openbaar Ministerie heeft een reactie op zijn website uitgebracht op de vele vragen die het krijgt over de #metoo-discussie.

 

Daarin laat het OM weten wat slachtoffers kunnen doen bij seksueel misbruik, bijvoorbeeld vertellen wat ze is overkomen, zonder dat ze daarvoor eerst aangifte moeten doen of bewijs leveren.

 

Ook staat er dat slachtoffers zélf bepalen of ze aangifte doen. Het OM wil niemand tegen zijn zin betrekken bij een zaak, om te voorkomen dat iemand voor de tweede keer slachtoffer wordt.

 

Ook gaat het OM in op aangiftes. Het schrijft daarbij letterlijk:

 

‘Slachtoffers kunnen altijd aangifte doen. Ernstige zedendelicten verjaren in zijn algemeenheid niet. Wel doen zij er verstandig aan het incident zo snel mogelijk te melden bij de politie of bij een centrum seksueel geweld.’

 

De NOS permitteerde zich de nodige vrijheid bij het nieuwsbericht over de OM-reactie, of miste net de portee. Van het recht om aangifte te doen, maakte het een plicht.

 

Onder de net niet juiste kop “OM na #metoo: belangrijk om je snel te melden” plaatst het de tekst:

 

‘Slachtoffers van seksuele intimidatie of misbruik moeten zich zo snel mogelijk melden bij de politie of een centrum voor seksueel geweld. Dat laat het Openbaar Ministerie vandaag weten in een reactie op de #metoo-beschuldigingen. Het is voor het eerst dat justitie zich hierover uitlaat.’

 

De voorlichters bij het OM waagden er vrijdag een tweet aan, maar de tekst op de NOS was einde middag nog niet aangepast.

premium

Registreer en probeer 1 maand gratis

Om dit artikel te kunnen lezen heb je een Premium account nodig. Registreer nu en probeer de eerste maand gratis.

Probeer 1 maand gratis Abonneer direct

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie