Oud-minister Ploumen krijgt Machiavelliprijs voor SheDecides

‘Binnen zes weken ontstond een wereldwijde beweging ten faveure van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en meisjes’

  • PR
  • 9 January 2018
  • Redactie Adfo Groep

De Machiavelliprijs 2017 is toegekend aan SheDecides. Dit initiatief van oud-minister Liliane Ploumen heeft ‘in een recordtempo bijna 400 miljoen euro bij elkaar gebracht voor het recht van vrouwen en meisjes over de hele wereld om zelf te kunnen beslissen of ze kinderen willen, wanneer en met wie. Binnen nog geen zes weken ontstond er een wereldwijde beweging van landen, fondsen en particulieren ten faveure van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en meisjes’, aldus het juryrapport.

Abortus

Ploumen startte SheDecides toen Trump de financiering beëindigde van organisaties die zwangere vrouwen in het buitenland helpen bij abortus. Ze was destijds minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Met SheDecides zamelt ze geld in voor seksuele voorlichting en veilige abortus in ontwikkelingslanden, het afgelopen jaar bijna 400 miljoen euro.

Wonder

In het Radio 1 Journaal van vandaag: ‘Normaal ben ik nogal planmatig, maar toen Trump die maatregel nam, dacht ik: we moeten iets doen. Geen plan, geen strategie, maar heel veel overtuiging dat er iets moest gebeuren.’

Ploumen zelf is ook een wonder van communicatie, vindt de jury. ‘Zij hield de ogen op de bal om te voorkomen dat vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden op achterstand zouden worden gezet.’

Publieke communicatie

De Machiavelliprijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Vorig jaar won het manifest Scherp op Ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers. Eerdere winnaars waren de Onderzoeksraad voor Veiligheid, Eberhard van der Laan en (toen nog) prinses Máxima.

Foto: ANP

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie