YouTube stopt met gehate Rewind-videoreeks

Na tien jaar en bijna evenveel rampzalig scorende video's trekt Google de stekker uit YouTube's Rewind-project.

YouTube

YouTube gaat geen nieuwe Rewind-video's meer uitbrengen, meldt de site aan TubeFilter. Sinds 2011 publiceerde YouTube aan het einde van het jaar een Rewind-video waarin het terugblikte op de populairste video's, YouTube-sterren, memes en algemene internettrends. De video's werden de afgelopen jaren bijzonder slecht ontvangen door kijkers, waardoor het einde van Rewind vanuit pr-perspectief goed te begrijpen is. 

Zo staat de Rewind 2018-video officieel te boek als de video met de meeste duimpjes omlaag (19 miljoen) op YouTube. Geen titel om trots op te zijn, gaf ook Google een jaar later toe in zijn Rewind 2019-video. Ook die video werd slecht onthaald, met 3,4 miljoen duimpjes omhoog en 9,5 miljoen omlaag. 

Advertentie
advertisement

YouTube zint op andere aanpak

In 2020 maakte Google - het moederbedrijf van YouTube - bekend dat YouTube geen Rewind-video uit zou te brengen. Niet vanwege de kritiek op de voorgaande video's, maar vanwege de coronapandemie. Nu zegt YouTube volledig te stoppen met Rewind en dat het de populariteit van YouTube op een andere manier gaat vieren. Hoe en wanneer houdt de site nog voor zich. 

Rewind werd bekritiseerd

De Rewind-video's werden de afgelopen jaren bekritiseerd door gebruikers, onder andere omdat zij het niet eens waren met YouTube's keuzes. Zo gaven veel kijkers aan het onbegrijpelijk te vinden dat de jaarlijkse Rewind-video geen aandacht schonk aan Logan Paul. Die bekende YouTuber werd even daarvoor door YouTube op een zijspoor gezet nadat hij wereldwijd ophef veroorzaakte met een vlog in een Japans bos dat bekendstaat als een plek waar mensen zelfmoord plegen. Logan bracht een slachtoffer in beeld, oogstte hier veel kritiek mee en hield zich weken stil. 

Rewind negeerde ook eens de populairste YouTuber van de afgelopen jaren. 'PewDiePie' bereikte als eerste kanaal 100 miljoen abonnees, maar was even ervoor niet te zien in de Rewind-video omdat critici hem beschuldigen van antisemitisme. YouTube haalde PewDiePie later wel weer aan boord. 

Advertentie