De eerste die zegt wat we allemaal denken

Was de speech van Frans Timmermans voor de VN Veiligheidsraad goed? Ja. Het is de beste speech van een Nederlands politicus sinds jaren vindt debater Donatello Piras. Hij legt uit waarom.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De beste speech van een Nederlands politicus sinds jaren. Zo zou ik de toespraak van Frans Timmermans  in de VN Veiligheidsraad willen noemen. Waarom? Hij doet alles goed wat je goed kunt doen in een speech: een overtuigende presentatie, gebruik maken van emotie en hij vertelt een overtuigend verhaal.

De oude Grieken spraken al over drie elementen die helpen om een verhaal over te laten komen. Ethos, Pathos, Logos. En deze speech had het alle drie. Tegenwoordig spreken we liever van een presentatie, emotie en de inhoud. Zijn presentatie was ronduit treffend. Hij komt los van papier, kijkt de zaal in en ondersteunt zijn verhaal met gebaren. Pas echt sterk wordt het door gebruik te maken van emoties en zo te zien zijn ze oprecht en echt. Twee momenten springen eruit. Ten eerste als hij verwoord wat we allemaal denken: ‘Sinds donderdag blijf ik denken hoe vreselijk de laatste momenten van hun leven moeten zijn geweest’. En hij maakt het pijnlijk treffend door de drieslag: hielden ze elkaars handen vast, drukten ze hun kinderen tegen zich aan en keken ze elkaar nog eenmaal aan als een zwijgzaam afscheid?’. Hij verwoord ook de oprechte woedende reactie van veel Nederlanders op de beelden van de rampplek: ‘Bedenk eens hoe het moet zijn om eerst je man te verliezen en dan te moeten zien hoe een of andere schurk zijn trouwring steelt’. Bij beide  fragmenten is het niet zozeer de retorische stilte als wel de stilte om de emotie weer even de baas te worden die het nog krachtiger maakt. Hij doorspekt zijn toespraken ook met drieslagen. Een beproefde stijlfiguur zoals hier: ‘een leegte in de harten van het Nederlandse Volk het zorgt voor rouw, woede en wanhoop’.

Goede Engels

Maar de vorm staat hier niet los van de inhoud. Zijn kernboodschap herhaalt hij krachtig en vaak: ‘breng de stoffelijke overschotten terug naar huis’. Hij doet de oproep aan de aanwezigen van de VN,  de internationale gemeenschap en aan eenieder die invloed kan uitoefenen op de situatie in Oekraïne. Het is een toespraak die ook begint met de aanleiding. Timmermans benoemt direct dat ‘we bij elkaar zijn om een tragedie te bespreken: het neerhalen van een vliegtuig waar 298 onschuldige mensen de dood vonden’.

Wat verder opvalt is het goede Engels van onze minister van Buitenlandse Zaken. En alles bij elkaar opgeteld maakt dit bijna de perfecte speech. Een goede presentatie, emoties de je raken, de inhoud die precies en duidelijk verwoordt wat iedereen buiten de politieke arena denkt en dit alles in zeer duidelijk en mooi Engels uitgesproken. Het meest wrange is wel dat de beste toespraak van een Nederlands politicus sinds jaren moet worden uitgesproken bij een zwarte dag in ons collectief geheugen. Waar onze Koning troost probeert te brengen met wat formeler taalgebruik is het de taak van onze premier om daadkrachtig maar wel voorzichtig te werk te gaan in zijn toespraken de afgelopen dagen. Timmermans durft hier de zaken te benoemen en emotie te tonen -  en dat maakt het ijzersterk!

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie