Debattip 8: Overtuig met de juiste status

Waarom trekken sommige mensen direct de aandacht als ze ergens binnenkomen en vallen anderen na een uur nog niet op? Dit heeft te maken met de hoge of lage status van hun houding. Bij elke presentatie zou je je hiervan bewust moeten zijn.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Status heeft niets te maken met je opleiding of beroep
Het idee van de hoge en lage status komt uit de psychologie; status is daar de positie die iemand wordt toegekend. Je kunt echter ook een status aannemen; daarmee wordt veel gewerkt in de theaterwereld. Bij een lage status neem je een wat onderdanige positie in. Die manifesteert zich door weinig oogcontact en een zacht stemgebruik met weinig volume.

Kenmerken van een hoge of lage status
Bij een lage status zijn er zijn nauwelijks gebaren die het verhaal ondersteunen, en uit de lichaamstaal spreekt weinig vertrouwen. Dit komt doorgaans doordat degene met een lage status zich bij presentaties, debatten en vergaderingen het veiligst voelt achter een tafel of katheder en zich daar min of meer verschuilt. Dit staat in groot contrast met degene die een hoge status aanneemt. Dit is iemand die graag spreekt, met een krachtige stem, veel en duidelijk oogcontact met het publiek, een open en krachtige lichaamshouding en gebaren die het verhaal ondersteunen. Stemhoogte en status
Goed variëren met je stem is belangrijk om de aandacht vast te houden. Als je een rustige spreker bent, ben je eerder geneigd op dezelfde lage toonhoogte te spreken. Als je een levendige spreker bent, spreek je waarschijnlijk met een hogere stem. Houd als oefening eens een kort deel van je betoog met hoge stem en een kort deel met een lage stem. Spreek de zin ‘Dit is echt waar!’ eens met een hoge en met een lage stemhoogte uit. Wat is het effect? Hoe wordt deze zin het meest overtuigend uitgesproken?

Neem een hoge status aan
Natuurlijk wil iedereen vooral zichzelf kunnen blijven. Maar welke kant van jezelf wil je laten zien? Besef dat je ervoor kunt kiezen een hoge status aan te nemen. Het gaat er niet om dat je een rol speelt, maar dat je je bewust bent van het effect van je gedrag op je omgeving. Die omgeving kan de vergaderkamer zijn, maar ook het parlement. Een politicus met een hoge status valt meer op dan iemand die een lage status laat zien. Dat heeft direct gevolgen voor de overtuigingskracht. Alom geprezen sprekers zoals Barack Obama, Bill Clinton en Tony Blair hebben een hoge status, en dat komt niet alleen door hun sociale status en aanzien. Het gaat ook over de manier waarop ze een kamer binnenkomen of het podium betreden.

De serie Winnende Debattips is gebaseerd op de het boek ‘Debatteren om te winnen’, van het Nederlands Debat Instituut. Het boek bestellen? Klik op: .

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie