‘Een voorlichter mag nooit onder druk worden gezet om te spinnen’

Ethisch debat in Engeland na confessies pr-vrouw rond ramp Hillsborough

Mag je als communicatieprofessional de schuld van een politiekorps bij een stadionramp waarin 96 mensen het leven lieten welbewust verdoezelen? Die principiële discussie is flink losgebarsten in Engeland na de in The Guardian van Hayley Court een politievoorlichter.

Schuld bekend

Court kwam in 2014 bij het korps South Yorkshire om de woordvoering te doen over de slepende gerechtelijke onderzoeken naar de Hillsborough-ramp. Bij deze stadionramp tijdens de wedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest in 1989 kwamen 96 voetbalsupporters door verdrukking om het leven.

Het politiekorps South Yorkshire kreeg te maken met een vernietigend oordeel; het had op alle fronten zou hebben gefaald bij de ramp. In 2012 had het al schuld bekend aan de ramp.

Nadruk op gunstig 

Toch kreeg woordvoerder Court een omstreden opdracht mee van de korpsleiding. Ze moest zoveel mogelijk van de schuld in de schoenen schuiven van de Liverpool-supporters, en daarnaast de nadruk leggen op  die delen van het onderzoek die gunstig waren voor het politiekorps.

Court was niet blij met deze opdracht, maar toen ze dit aanhangig maakte in het korps, kreeg ze kritiek op haar functioneren en voelde ze zich onbeschoft behandeld

Steun voor spijtoptanten

Het hoofd communicatie van de South Yorkshire politie, Carrie Goodwin, erkende dat Hayley Court geklaagd had over de in haar ogen onethische wijze waarop ze de woordvoering moest doen.  Goodwin liet weten dat de opdracht van Court was om vooral de ‘positieve zaken’ over het korps voor het voetlicht te brengen.

In een liet de voorzitter Rob Brown van de Britse beroepsvereniging CIPR weten dat het tegen dit soort ‘unreasonable’ en onethische  verwachtingen is van werkgevers of opdrachtgevers. ‘Een voorlichter mag nooit onder druk worden gezet om te spinnen’, aldus Brown. De beroepsvereniging belooft iedereen steun die in zijn of haar praktijkt ageert tegen deze toestanden. 

Onderzoek

De Britse Independent Police Complaints Commission heeft besloten onderzoek in te stellen naar de aantijgingen van Court.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie