Overtreding sponsorregels medische programma's

Bij medische programma's van publieke omroepen zijn in een aantal gevallen de sponsorregels overtreden.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dit blijkt uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media. Elf medische programma's werden in het onderzoek betrokken. Drie van deze programma's hebben bijdragen ontvangen van particuliere ondernemingen, terwijl dit volgens de Mediawet niet is toegestaan.

De overige programma's hebben toegestane bijdragen ontvangen van niet-particuliere ondernemingen zoals goededoeleninstellingen. In de meeste gevallen zijn de bijdragen voor deze programma's betaald uit de algemene middelen van de ideële instellingen. Maar het komt ook voor dat charitatieve instellingen specifiek voor de programma's bestemde gelden hebben ontvangen van farmaceutische bedrijven. In die gevallen komt de redactionele onafhankelijkheid in gevaar, oordeelt het Commissariaat. 'Omroepen dienen daarom expliciet op de hoogte te zijn van de herkomst van en afspraken over bijdragen van niet-particuliere ondernemingen. Zij dienen na te gaan of bijdragen voldoen aan de mediawettelijke eisen die commerciële beïnvloeding willen voorkomen', aldus het CvdM.

De NPO en de in het onderzoek betrokken omroepverenigingen worden uitgenodigd voor een bespreking van de onderzoeksresultaten. De Evangelische Omroep heeft inmiddels laten weten te stoppen met het uitzenden van medische documentaires. De EO is 'onaangenaam verrast' door het besluit van het CvdM. De omroep zegt dat het zich niet bewust was dat deze samenwerking inging tegen de Mediawet, zo meldt het Nederlands Dagblad.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie